Overwaarde gebruiken voor een verbouwing

Overwaarde gebruiken voor een verbouwing

Donderdag 3 februari 2022

Overwaarde gebruiken voor een verbouwing

Voor de meeste huiseigenaren geldt dat de waarde van hun huis nu hoger ligt dan de resterende hypotheekschuld. Dit noemen we overwaarde. Je hoeft hier niets mee te doen, maar je kan de overwaarde ook inzetten om je woning te verbeteren. Freek Hypotheek legt uit hoe dit werkt.

Hoe krijg ik overwaarde?

Overwaarde kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door de stijgende huizenprijzen. Je huis is dan meer waard geworden zonder dat jij er iets voor hebt gedaan. Je huis kan ook meer waard zijn geworden door een verbouwing, zoals een uitbouw. Een andere mogelijkheid is dat je hypotheek is gedaald doordat je extra hebt afgelost. Overwaarde is het verschil tussen de actuele marktwaarde en de actuele hypotheekschuld. Als je huis € 450.000 waard is en je hebt een hypotheek van € 350.000, dan is je overwaarde dus € 100.000.

Hoe kan ik de overwaarde gebruiken voor een verbouwing?

Overwaarde kan je zien als vermogen dat nog in je huis zit. In principe kan je dat vermogen pas uitgeven als je je huis verkoopt. Maar je kan de overwaarde ook opnemen door de hypotheek te verhogen. Dat kan op twee manieren:

  1. Je kan je bestaande hypotheek in sommige gevallen op basis van de huidige hypothecaire inschrijving verhogen. Dit betekent dat je je hypotheek verhoogt zonder dat je opnieuw naar de notaris hoeft. Dit wordt ook wel een onderhandse verhoging genoemd. Bij een verhoging vindt wel altijd een inkomenstoets plaats.
  2. Heb je geen ruimte om je hypotheek te verhogen op basis van de huidige inschrijving, dan kun je een tweede hypotheek (bij dezelfde geldverstrekker) afsluiten. Hiervoor moet je dan wel naar de notaris.

Goed om te weten: als je de verhoging van je hypotheek gebruikt voor een verbouwing of verbetering van je huis, is de hypotheekrente onder voorwaarden aftrekbaar.

Waarom is het aantrekkelijk overwaarde op te nemen voor een verbouwing?

Verhuiswensen zijn in de huidige tijd vaak lastig waar te maken. Natuurlijk is jouw woning meer waard geworden, maar dat geldt ook voor het huis dat je wilt kopen. Daarom verkiezen veel huiseigenaren een verbouwing boven een verhuizing.

Een andere reden om te verbouwen is het verduurzamen van een huis. Want energiezuinig wonen is goed voor het milieu en je portemonnee. Door te verbouwen of te verduurzamen, maak je je eigen woning vaak ook weer meer waard. Bovendien is door de nog steeds lage rente (extra) lenen voor een verbouwing nu relatief goedkoop.

Advies van Freek Hypotheek

Wil je meer weten over hoe je de overwaarde van jouw woning kan gebruiken? Neem contact op met Freek. Na een vrijblijvend kennismakingsgesprek krijg je een goed beeld van wat mogelijk is en wat Freek voor jou kan betekenen. Dit zijn de contactgegevens: 

Woonhuisverzekering aanpassen na verbouwing

Veel Nederlanders passen hun woonhuisverzekering niet aan na een verbouwing. Soms is dit wel nodig. Het advies van VMD Koster is om een verbouwing altijd door te geven. Wij controleren dan jouw verzekering. En als het nodig is, passen we hem samen met jou aan.

Contact opnemen met VMD Koster