Oorlog in Oekraïne en de dekking van verzekeringen

Oorlog in Oekraïne en de dekking van verzekeringen

Woensdag 2 maart 2022

Oorlog in Oekraïne en de dekking van verzekeringen

De inval van Rusland in Oekraïne heeft op veel zaken in onze maatschappij effect. De nieuwe sancties die door de EU worden opgelegd, raken ook verzekeraars en daarmee verzekerden. Onze adviseurs beantwoorden graag uw vragen over uw bedrijfsverzekeringen of privé verzekeringen. Bel 0172 611 116 voor een persoonlijk advies.

Informatie Verbond van Verzekeraars

Op de website van in het Verbond van Verzekeraars vindt u een uitgebreide toelichting. U leest er bijvoorbeeld over de gevolgen voor de transportverzekering en kredietverzekering. In dit bericht noemen we enkele aandachtspunten voor bedrijven met betrekking tot de sanctiewet- en regelgeving en het verhoogde risico op cyberaanvallen.

Informatie verzekeraars

Sanctiewet- en regelgeving

De sanctielijsten worden regelmatig aangepast op basis van verscherpte sancties door onder andere de Verenigde Naties en de Europese Unie. Bedrijven moeten momenteel extra alert zijn op toevoegingen aan de sanctielijsten in verband met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Voor verzekeraars is het van belang dat zij bij het aangaan van de verzekering, tijdens de looptijd en voor uitkering nagaan of de bij de verzekering betrokken op een sanctielijst staan. Als dat zo is, mag er geen zakelijke relatie worden aangegaan, zoals een verzekering sluiten. Ook mag er niet worden betaald of uitgekeerd.

Dreiging cybercrime en de cyberverzekering

  • Vanwege de ontwikkelingen rond Oekraïne heeft het Nationaal Cyber Security Centre (NCSC) een advies verspreid: www.ncsc.nl
  • Verder zijn veel nuttige en begrijpelijke preventietips zijn te vinden op de website van het Digital Trust Center (DTC): www.digitaltrustcenter.nl
Advies cyberverzekering