Onrust op werkvloer door pensioen: hoe neemt u het weg?

Onrust op werkvloer door pensioen: hoe neemt u het weg?

Maandag 4 november 2019

Onrust op werkvloer door pensioen: hoe neemt u het weg?

Veel werknemers maken zich zorgen over hun financiële situatie na pensionering, maar slechts 14% heeft zich naar aanleiding van het pensioenakkoord daarin verdiept. Driekwart van de werknemers staat wel open voor een periodiek pensioenadvies van een pensioenexpert via de werkgever. Dat blijkt uit een onderzoek van FFP, uitgevoerd door Nibud.

Inhoud pensioenakkoord niet bekend

Verreweg de meeste werknemers (87%) hebben van het voorlopige pensioenakkoord gehoord, maar het is vooral de aanpassing van de AOW-leeftijd die men heeft onthouden. Dat de opbouw van pensioen verandert en persoonlijker wordt, is veel minder bekend. Mensen moeten straks meer zelf beslissingen nemen die belangrijk zijn voor hun financiële toekomst. De meeste werknemers doen dat nu niet. Dat komt ook omdat vijf op de zes werknemers het pensioen ingewikkeld vinden.

Meer uitkomsten uit het onderzoek van FFP en Nibud

  • Een ruime meerderheid van werknemers (60%) vertrouwt erop dat het pensioen in zijn huidige vorm goed geregeld is door de werkgever.
  • De aankomende veranderingen op pensioengebied zorgen voor onrust. Zo’n 80% van de werknemers verwacht hierdoor minder of hetzelfde pensioen te ontvangen, 69% van hen maakt zich zorgen over een lager pensioen.
  • Zelf iets aan het pensioen doen, vindt een groot deel (48%) van de werknemers moeilijk en ingewikkeld.
  • Ook zijn relatief veel werknemers (42%) bang om foute keuzes te maken.

Pensioencommunicatie en werknemersgesprekken

Als wij werkgevers adviseren over de pensioenregeling, geven wij ook veel aandacht aan de pensioencommunicatie. Dat kan een groepspresentatie zijn, maar ook individuele werknemersgesprekken over de pensioenopbouw.

In een vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreken wij graag of wie uw bedrijf en werknemers kunnen ondersteunen bij de keuze voor en de communicatie over de pensioenregeling. DVul het contactformulier voor pensioenadvies in om een afspraak te maken.

  Pensioenadvies aanvragen