Ondernemers hebben persoonlijk last van zakelijke juridische problemen

Ondernemers hebben persoonlijk last van zakelijke juridische problemen

Woensdag 17 februari 2021

Ondernemers hebben persoonlijk last van zakelijke juridische problemen

Ongeveer de helft van het mkb heeft de afgelopen vijf jaar te maken gehad met juridische problemen. Het levert financiële zorgen en stress op. Dit blijkt uit onderzoek dat DAS eind 2020 heeft laten uitvoeren onder zzp’ers en mkb-bedrijven tot 20 werknemers.

Persoonlijk last van zakelijke problemen

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat drie van de vijf ondernemers ook persoonlijk last hebben van de juridische problemen. Hoe uitte zich dat?

  • 64% van de ondernemers kreeg last van stress
  • 33% sliep slecht door de zakelijke juridische problemen
  • Bij 21% had het impact op zijn of haar privérelaties
  • En bij 17% waren er financiële gevolgen voor de privésituatie.

Met wie hebben ondernemers conflicten?

Ondernemers hebben de meeste juridische problemen hebben met klanten: 40%. Op de tweede plaats volgens werknemers met 33%, gevolgd door leveranciers met 29%.

Gevolgen juridische conflicten

De gevolgen van de juridische problemen zijn hoofdzakelijk financieel. Dat geeft 70% van de ondernemers aan. De niet-financiële problemen hebben vooral invloed op de sfeer, de dagelijkse gang van zaken en het voortbestaan.

Rechtsbijstand en corona

De coronacrisis zorgt bij DAS voor een toename in vragen en meldingen, vooral over het arbeids- en het contractuele recht. Toch verwachten ondernemers geen zakelijke conflicten door corona.

Behoefte aan juridische ondersteuning

Uit het onderzoek blijkt vooral dat het mkb behoefte heeft aan juridische ondersteuning. Ongeveer de helft van deze groep ondernemers heeft de afgelopen vijf jaren te maken gehad met juridische problemen. Binnen de groep ondernemers hebben mkb’ers vaker dan zzp’ers gebruik gemaakt van de rechtsbijstandverzekering.

Rechtsbijstandverzekering helpt ook bij het voorkomen van problemen

Als ondernemers een beroep doen op hun rechtsbijstandverzekering, dan is dat in bijna alle gevallen om juridische problemen op te lossen en minder om ze te voorkomen. Maar het voorkomen van juridische problemen is juist de sleutel tot zorgeloos ondernemen. Het is belangrijk om zaken niet onnodig uit de hand te laten lopen. Dat kan soms al door vrij simpele aanpassingen in bijvoorbeeld de algemene voorwaarden. Daarom kunt u met een rechtsbijstandverzekering ook terecht voor juridisch advies of een check van uw juridische documenten.

Advies rechtsbijstandverzekering