Nieuwe hypotheekregels voor 2023

Nieuwe hypotheekregels voor 2023

Maandag 24 oktober 2022

Nieuwe hypotheekregels voor 2023

Heb je plannen om een huis te kopen? Dan kan het financieel verschil maken of je dit voor of na 1 januari 2023 doet. Want in het nieuwe jaar gelden namelijk ook nieuwe hypotheekregels. Freek zet deze regels voor je op een rij.

Belastingvrij schenken voor aankoop woning: alleen dit jaar nog gebruik maken van een jubelton

Het was voor veel mensen een mooie constructie: wilde je een huis kopen of verbouwen en wilden je ouders je hiervoor een schenking doen, dan hoefde je over € 106.671 geen schenkbelasting te betalen. Dit werd de ‘jubelton’ genoemd. Deze schenkingsvrijstelling gaat vanaf 1 januari 2023 echter omlaag naar € 28.947. Per 1 januari 2024 is de mogelijk tot belastingvrij schenken voor een eigen woning helemaal van de baan. Het kabinet wil met deze maatregel de woningmarkt verbeteren en vermogensongelijkheid verminderen. Wil je een huis kopen met hulp van je ouders (of wil je als ouder je kind helpen), dan is er dus haast bij als je meer dan € 28.947 wil schenken.

Aangescherpte leennormen: minder hypotheek mogelijk op basis van inkomen

Jaarlijks worden de hypotheeknormen aangepast. Bij het bepalen van de hypotheeknormen wordt gekeken naar de laatste vier jaren. Daardoor zijn de veranderingen meestal beperkt. Maar door de hoge inflatie zal dit in 2023 anders zijn. Voor alle huishoudens geldt dat dat ze door de hoge prijzen van boodschappen, de energierekening en brandstof minder geld overhouden voor wonen. De leennormen gaan daarom in 2023 omlaag. Je kan dus minder lenen met hetzelfde inkomen.

Startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting verhoogd

Ben je 34 jaar of jonger en koop je je eerste huis? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit is de zogeheten startersvrijstelling. Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling, geldt wel een maximale aankoopprijs. Dit was tot nu toe € 400.000. Omdat de huizenprijzen flink gestegen zijn, wordt deze startersvrijstelling vanaf 1 januari 2023 verhoogd naar € 440.000.Goed om te weten: ben je tussen de 18 en 35 jaar en verhuis je door naar een volgende woning? En heb je nog niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling? Dan geldt de startersvrijstelling ook voor jou. Dat scheelt je toch een aardig bedrag, want de overdrachtsbelasting bedraagt normaal 2% over de aankoopwaarde van het huis.

Starter met studieschuld kan meer lenen

Heb je een studieschuld, dan kun je minder lenen voor je huis. Simpelweg omdat je ook die lening af moet kunnen lossen. Tot nu toe werd bij het berekenen van maximale leencapaciteit voor je hypotheek gekeken naar de oorspronkelijke hoogte van je studieschuld. Dat gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2023 geldt de actuele hoogte van je studieschuld. Omdat die meestal lager is, kun je dus meer lenen voor je huis.

NHG-grens stijgt naar € 405.000

In 2023 kunnen meer mensen een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen. De koopsomgrens die gaat volgend jaar met € 50.000 omhoog naar € 405.000. Wie kiest voor Energie Besparende Voorzieningen kan zelfs een hypotheek tot € 429.300 met NHG afsluiten. Er zijn twee grote voordelen van een NHG-hypotheek: eventueel verlies bij gedwongen verkoop wordt vergoed én de hypotheekrente is aanzienlijk lager. Die lagere rente komt door de zekerheid die NHG biedt.

Ook in 2023 gunstige hypotheekregels voor woning verduurzamen

Steeds meer mensen bekijken hoe ze hun woning kunnen verduurzamen. Dit wordt aangemoedigd door gunstigere hypotheekregels die ook in 2023 van toepassing zijn. Aan het plaatsen van zonnepanelen zit vanaf 1 januari nog meer voordeel. De btw op zonnepanelen gaat van 21% naar 0%. Eerder moest je de btw terugvragen bij de Belastingdienst, maar dat hoeft nu dus niet meer. Het nultarief geldt voor de aanschaf van de zonnepanelen én voor de installatie en de andere werkzaamheden die nodig zijn voor de plaatsing ervan.

Hypotheekadvies van Freek