Negatief reisadvies en uw vakantie

Negatief reisadvies en uw vakantie

Vrijdag 26 maart 2021

Negatief reisadvies en uw vakantie

Op vakantie naar het buitenland in de meivakantie? Het zit er helaas nog niet in. Het negatieve reisadvies voor de hele wereld is verlengd tot 9 mei. Dat betekent dat alle landen de kleurcode oranje houden. Het advies is dan om alleen noodzakelijke reizen te maken. Vakanties horen daar niet bij. Een negatief reisadvies maakt een vakantie in het buitenland nog niet verboden. Wel hebben de adviezen meestal gevolgen voor de reisverzekering.

Hoe werkt het reisadvies?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reizigers advies over veiligheidsrisico’s in het buitenland. Zeker dit jaar is het heel belangrijk deze adviezen goed te volgen. Weet u welk van deze niveaus geldt voor uw bestemming?

  • Geen bijzondere veiligheidsrisico’s (groen)
  • Let op, veiligheidsrisico’s (geel)
  • Alleen noodzakelijke reizen (oranje)
  • Niet reizen (rood)

Het reisadvies voor uw vakantiebestemming

Bekijk altijd voor vertrek het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken via nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Er is ook een Reisapp met actuele informatie.

Afreizen naar een gebied met oranje/rood reisadvies

  • Als u naar een gebied gaat met een oranje of rood reisadvies, dan bent u mogelijk onverzekerd.
  • Er zijn reisverzekeraars die in zo’n geval helemaal geen dekking bieden, maar er zijn ook reisverzekeraars die dan alleen dekking bieden voor risico’s die niet met het coronavirus te maken hebben. Wordt uw fotocamera op vakantie gestolen? Dan is dat soms dus nog wel verzekerd.
  • Neem bij twijfel vooraf contact met ons op.

Afreizen naar een gebied met geel reisadvies

  • Als u naar een gebied gaat met een geel reisadvies, dan biedt uw reisverzekering gewoon dekking voor de zaken waarvoor u normaal ook verzekerd bent.
  • Als u besmet raakt met het virus in het buitenland met een geel reisadvies, neem dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van uw reisverzekeraar.
  • Verandert het reisadvies tijdens uw verblijf naar oranje? Dan blijft de dekking gehandhaafd. Het advies is dan om het reisadvies van BuZa ter harte te nemen en  zo spoedig mogelijk naar Nederland terug te keren. Neem in deze situatie daarom zo spoedig als mogelijk contact op met uw reisorganisatie. Indien u op eigen gelegenheid reist, moet u zelf uw terugkeer organiseren. Eventuele (extra) kosten vallen niet onder de dekking van de reisverzekering. 

Annuleringsverzekering en negatief reisadvies

Wij raden het, net als het ministerie van Buitenlandse Zaken, af om naar gebieden met code oranje of rood te reizen. Verandert het reisadvies nadat u geboekt heeft en wilt u niet naar uw bestemming afreizen omdat de situatie daar onveilig is? Dan is dit in sommige gevallen gedekt onder de annuleringsverzekering.

Advies over de reisverzekering

Gaat u nog op vakantie naar het buitenland en wilt u weten of u verzekerd bent? Wij kunnen u adviseren over de  reis- en annuleringsverzekering.

Advies reisverzekering