MKB kwetsbaar voor DDoS-aanvallen

MKB kwetsbaar voor DDoS-aanvallen

Woensdag 21 november 2018

MKB kwetsbaar voor DDoS-aanvallen

Webwinkels van kleine ondernemers blijken vaak kwetsbaar voor DDoS-aanvallen . Vooral webshops die kleding, cosmetica of tuinspullen verkopen lopen een groot risico door een aanval te worden geraakt. De gemiddelde schade van een DDoS-aanval  wordt op 1,8 miljoen euro geschat.

Onderzoek door NBIP en SIDN

Bovenstaande conclusies komen voort uit een onderzoek naar de economische impact van cyberaanvallen. Dit onderzoek werd uitgevoerd door stichting Nederlandse Beheersorganisatie Internetproviders (NBIP) en Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Zij keken naar 237 afgeslagen ddos-aanvallen die tussen juli 2017 en juni 2018 plaatsvonden.  De vraagstelling: als de aanval op een server wél was geslaagd, welke bedrijven zouden dan geraakt zijn en wat was hun omzetverlies geweest? Het volledige onderzoek The impact of DDoS attacks on Dutch enterprises is online in te zien.

Shared hosting vergroot de kans op schade bij DDoS-aanval

In 2018 werden DDoS-aanvallen op onder andere Rabobank, ABN Amro en de Belastingdienst. Ook al zijn MKB-bedrijven niet het doelwit, zij lopen wel een grotere kans om slachtoffer te worden. Uit kostenoogpunt doen kleine webwinkels vaak aan shared hosting. De webshop staat bij een hosting provider op een webserver die wordt gedeeld met anderen. De kans dat een domein door een cyberaanval wordt geraakt is bij shared hosting 35 keer hoger dan bij een domein dat op een private server draait.