Met de auto in een land waar u niet verzekerd bent

Met de auto in een land waar u niet verzekerd bent

Dinsdag 12 juli 2016

Met de auto in een land waar u niet verzekerd bent

Gaat u met de auto op vakantie naar een land dat niet op de groene kaart staat vermeld? Dan bent u in dat land niet verzekerd. Wat kunt u in dat geval doen?

In welke landen bent u verzekerd?

Verzekeraars bieden alleen WA-dekking in de landen en gebieden die op de groene kaart zijn gespecificeerd. De landen waar de groene kaart geldig is, verschillen per verzekeraar. De meeste verzekeraars hebben de Europese landen én de landen rondom de Middellandse Zee op de groene kaart staan.

Verzekerd in een land dat niet op de groene kaart staat?

Uw Nederlandse verzekeraar kan geen dekking bieden in de landen die niet op de groene kaart staan. Om toch goed verzekerd te zijn kunt u onderstaande tips van Generali volgen:

  • Allereerst heb je in veel landen een internationaal rijbewijs nodig naast het Nederlandse rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is makkelijk aan te vragen via de ANWB.
  • Daarnaast heb je in veel landen een Carnet de Passage nodig. Een Carnet de Passage is een douanedocument voor de auto. Hiermee kun je met de auto tijdelijk toegang krijgen tot een land. Deze wordt uitgegeven door de ADAC, de Duitse ANWB.
  • Uiteindelijk kun je met alle officiële documenten na iedere grenspost een verplichte WA-verzekering afsluiten. Dit zijn kleine grenskantoren die herkenbaar zijn aan de bordjes met 'Insurance of D’assurance'. De WA-verzekering die je hier kunt afsluiten, is dan geldig voor een beperkt aantal dagen. Je krijgt een geschreven verzekeringsbewijs mee. De premie voor een paar weken is in veel gevallen onder de € 50,-. Bij ieder land dat je doorkruist, dien je weer een nieuwe verzekering af te sluiten.
  • Het is altijd belangrijk om ook de voorwaarden van de verzekeraar na te gaan. Vooral om te checken of de periode dat je op vakantie gaat, aansluit bij het maximaal aantal dagen dat de auto zich volgens de voorwaarden van de verzekering in het buitenland mag bevinden.