Meer cyberaanvallen dan ooit in tweede kwartaal 2019
Het aantal cyberaanvallen heeft in het tweede kwartaal van 2019 een recordhoogte bereikt. Er was sprake van een stijging van bijna 4% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit was het gevolg van toenemende activiteit op het gebied van malware en exploits (misbruik van kwetsbaarheden), zo blijkt uit de onderzoek van specialist in cyberbeveiliging Fortinet.
Malware en virussen moeilijk vindbaar
Het terugdringen van cybercriminaliteit blijkt erg moeilijk. Want cybercriminelen hanteren steeds geavanceerdere technieken om hun aanvallen verborgen te houden. Een voorbeeld is een variant van de banking trojan Dridex. Deze zorgt ervoor dat de namen en hashcodes van bestanden elke keer worden gewijzigd wanneer het slachtoffer zich aanmeldt. Dit maakt het bijzonder lastig om de malware op geïnfecteerde host-systemen te detecteren.
Cybercriminelen richten zich ook op de lange termijn
Zegost is een voorbeeld van malware dat bedoeld is om informatie te stelen. Er wordt gebruik gemaakt van een functionaliteit voor verwijderen van logbestanden. Zo werd de diefstal van data vaak niet snel opgemerkt. De cybercriminelen achter Zegost maken een verbinding met hun doelwit en willen die verbinding voor langere tijd in stand te houden.
Ransomware gericht op organisaties met een flink budget
Diverse cyberaanvallen op overheidsinstellingen en onderwijssystemen bewijzen dat ransomware een serieuze bedreiging voor organisaties blijft. Wat ransomware betreft is er sprake van een merkbare verschuiving van massale, opportunistische aanvallen naar gerichte aanvallen op organisaties die geacht worden over het voldoende geld of reden te beschikken om losgeld te betalen. In sommige gevallen voerden cybercriminelen uitgebreide verkenningen uit alvorens ransomware te installeren op zorgvuldig geselecteerde systemen. Dit vergrootte hun kans op succes.
Een voorbeeld hiervan is de ransomware-variant RobbinHood. Deze schakelt Windows-services uit die ten doel hebben om de versleuteling van data te voorkomen en verbreekt de verbinding met netwerken om het systeem van het slachtoffer te isoleren.
Meer aanvallen op industriële besturingssystemen
Volgens het rapport was er in het tweede kwartaal sprake van toenemende kwaadaardige activiteit rond industriële besturingssystemen. Er werden onder meer aanvallen uitgevoerd op systemen voor het bewaken van de omgevingscondities, beveiligingscamera’s en veiligheidssystemen.
De rol van de cyberverzekering
Cybercriminelen maken gebruik van een steeds breder scala aan slimme aanvalstechnieken. Daar kunt u zich tegen wapenen. Niet alleen door te investeren in cybersecurity, maar ook door een cyberverzekering af te sluiten. Onze risicomanagers adviseren u graag over hoe u cyberrisico’s kunt terugdringen en of de cyberverzekering daar een belangrijke rol in kan spelen. Als dat zo, krijgt u van ons een helder voorstel. Vul daarom het contactformulier voor de cyberverzekering in.
Offerte cyberverzekering