LTI en LTV: hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

LTI en LTV: hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Woensdag 17 april 2019

LTI en LTV: hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Misschien ben je de afkortingen wel eens tegengekomen als je je oriënteert op jouw maximale hypotheek: LTI en LTV. Eigenlijk zijn dit begrippen waar jij je niet druk om moet maken, want dat doen wij voor je. Maar het kan natuurlijk ook geen kwaad om inzicht te krijgen in deze begrippen. Daarom leg ik ze toch even uit.

Loan-to-income: maximale lening en de inkomenstoets

Om te bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen op basis van je inkomen, wordt een inkomenstoets gedaan. Dit wordt loan-to-income (LTI) genoemd.

Bij de inkomenstoets wordt bepaald welk percentage van je inkomen je maximaal mag gebruiken voor de hypotheeklasten. Hoe hoger jouw inkomen, hoe meer je kunt lenen. Als je een partner hebt met een inkomen, kunnen beide inkomens meetellen.

Loan-to-value: je mag niet meer lenen dan de waarde van jouw huis

Als jij een lening afsluit voor jouw (nieuwe) woning, dan mag de maximale hypotheek niet hoger zijn dan 100% van de waarde van het huis. Dit wordt loan-to-value (LTV) genoemd. De lening (loan) staat in verhouding met de waarde van het huis (value). Deze marktwaarde van je huis wordt bepaald door middel van een taxatie.

Toch meer lenen? Soms kan het!

Er zijn enkele uitzonderingsgevallen waarbij je meer mag lenen dan de waarde van je huis. Bijvoorbeeld als je energiebesparende verbeteringen aanbrengt. Deze kosten hoeven, tot een bepaalde hoogte, niet meegeteld te worden. Ook bij het oversluiten van een hypotheek gelden andere regels.

Hoe zit het met de kosten koper?

In het verleden mocht je meer lenen dan de waarde van het huis. Sinds 2018 niet meer. De kosten koper, zoals die voor de notaris en de makelaar, werden vroeger vaak mee gefinancierd in de hypotheek. Hierdoor werden de hypotheek en de maandlasten hoger. Dat is nu niet meer mogelijk.

Maximale hypotheek berekenen met Freek

Online kan je al berekenen wat jouw maximale hypotheek is, bijvoorbeeld op de website van Freek Hypotheek. Maar het beste beeld krijg je door bij een hypotheekadviseur aan tafel de mogelijkheden te bespreken. Maak daarom een afspraak met mij of één van mijn collega’s bij Freek. De eerste afspraak is zonder kosten en verdere verplichtingen. Dit zijn de contactgegevens:

Deze blog is geschreven door Gerben Jan van der Lugt, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek Bodegraven