Lijfrente komt vrij en u woont in het buitenland

Lijfrente komt vrij en u woont in het buitenland

Maandag 9 mei 2016

Lijfrente komt vrij en u woont in het buitenland

Stel u heeft een (aanvullend) pensioenkapitaal opgebouwd via een pensioen- en/of lijfrenteverzekering en u woont nu in het buitenland. Kunt u de vrijkomende kapitalen dan wel omzetten naar een uitkering? Dit blijkt bij veel verzekeraars niet het geval. Wat kunt u dan doen?

Waarom keren verzekeraars in veel landen niet uit?

Zowel een lijfrente als pensioenverzekering (op basis van beleggingen/een kapitaal) bestaat uit twee delen: eerst is er een opbouwfase waarin het geld wordt belegd. Als de polishouder met pensioen gaat, koopt hij met de opgebouwde waarde een lijfrente- en/of pensioenuitkering aan. De Nederlandsche Bank (DNB) ziet de aankoop van een uitkerend pensioen en/of uitkerende lijfrente als de aanschaf van een nieuw financieel product. Een Nederlandse verzekeraar mag geen financiële producten in het buitenland verkopen zonder vergunning. Een aantal verzekeraars heeft een vergunning om in andere EU-landen uit te keren. Een probleem is wel dat veel verzekeraars vaak weigeren een kapitaal om te zetten in een uitkering als het kapitaal bij een andere verzekeraar is opgebouwd.

Maak een vergelijking van de aanbieders

Het is altijd verstandig om een vergelijking te maken tussen verschillende aanbieders als uw pensioen en/of lijfrente tot uitkering komt. U bent immers niet verplicht bij de verzekeraar te blijven waar het kapitaal is opgebouwd. Vergelijken kan veel voordeel opleveren. Als u in het buitenland woont, is een vergelijking van aanbieders ook onmisbaar. Zo vergroot u namelijk de kans dat u een verzekeraar vindt die ook in het buitenland uitkeert.

En wat als geen enkele verzekeraar uitkeert?

Als u geen verzekeraar vindt die uitkeert in het land waar u woont, rest niets anders dan de lijfrente af te kopen. U betaalt dan 52% belasting plus 20% revisierente, ofwel 72%. Van het kapitaal blijft dan niet veel meer over.

Is tijdelijke terugkeer naar Nederland de oplossing?

Een mogelijke oplossing is om voor korte tijd in Nederland te gaan wonen. Als de uitkeringen eenmaal lopen, kunnen polishouders zonder problemen weer naar het buitenland vertrekken en hun oudedagsvoorziening blijven ontvangen. Het financiële product is immers in Nederland aangeschaft en daar gaat het om.

Contact en meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over uw uitkerende lijfrente- of pensioenpolis? Neem contact op met onze adviseurs via onderstaand formulier of bel 0172 611 116. Wij helpen u graag.