Jonge ondernemers weten niet dat premie AOV fiscaal aftrekbaar is

Jonge ondernemers weten niet dat premie AOV fiscaal aftrekbaar is

Vrijdag 13 april 2018

Jonge ondernemers weten niet dat premie AOV fiscaal aftrekbaar is

Meer dan de helft (59%) van de ondernemers tussen de 18 en 34 jaar weet niet dat de premie voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering aftrekbaar is bij de belasting. Oudere ondernemers beschikken vaker over deze kennis: van de ondernemers tussen 35 en 49 jaar weet 65% dat de premie voor een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) aftrekbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Allianz onder ruim 1.100 zzp’ers en mkb’ers.

Driekwart ondernemers heeft geen AOV

Ondanks dat het merendeel van de ondernemers boven de 35 jaar weet dat de premie voor een AOV aftrekbaar is, kiezen de meeste ondernemers ervoor om geen AOV af te sluiten. Circa 3 op de 4 ondernemers (78%) heeft geen AOV afgesloten. De groot mkb’er blijkt zijn AOV-zaken het beste op orde te hebben; 62% van de ondernemers in het groot mkb is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid ten opzichte van 37% van de klein mkb’ers en 17% van de zzp’ers.

Grote gevolgen bij arbeidsongeschiktheid

Jaarlijks raken ongeveer 50.000 ondernemers arbeidsongeschikt. Dat heeft grote gevolgen voor het zakelijke en privé vermogen. Mogelijk wordt zelfs het voortbestaan van de onderneming bedreigd. Want voor ondernemers bestaat geen vangnet voor arbeidsongeschiktheid. Als ondernemer moet u dus zelf zorgen voor een voorziening waarmee het inkomen op peil blijft. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zorgt ervoor dat u als ondernemer niet zonder inkomen komt te zitten als u niet kunt werken.