Internationaal verzekeringsbewijs

Internationaal verzekeringsbewijs

Vrijdag 2 juli 2021

Internationaal verzekeringsbewijs voor uw auto (groene kaart) 

Met het internationaal verzekeringsbewijs toont u aan dat uw auto verzekerd is. Ook heeft u met dit bewijs de belangrijke gegevens van uw verzekering bij de hand, zoals het nummer van de alarmcentrale.

Digitaal verstrekken internationaal verzekeringsbewijs

Dit verzekeringsbewijs ontvangt u digitaal van VMD Koster. Dit doen wij omdat de originele groene kaart in bijna alle Europese landen niet langer verplicht is. Een zwart / wit geprint exemplaar wordt geaccepteerd in alle 27 EU-landen plus Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, en Zwitserland.

U krijgt het verzekeringsbewijs bij de start van uw autoverzekering én als uw verzekering verlengd wordt. Als u het verzekeringsbewijs opslaat in uw telefoon, heeft u uw verzekeringsgegevens altijd bij de hand. Natuurlijk kunt u het digitale exemplaar ook printen en meenemen in de auto.

Neem een geprinte IVB mee naar het buitenland

Het IVB hoeft dus niet perse meer groen te zijn. Daarmee is het eenvoudiger om het document zelf zwart / wit te printen. Andere kleuren zijn niet toegestaan. In het buitenland is een PDF tonen op de smartphone of tablet niet voldoende.  Nadrukkelijk is bepaald dat er nog steeds wordt uitgegaan van een geprint exemplaar. Binnen de EU moet u in geval van een aanrijding aan kunnen tonen verzekerd te zijn. Het geprinte IVB is dan de beste optie. Het digitaal tonen zonder print is wel onderwerp van gesprek, maar nu nog niet voldoende.

Originele groene kaart soms nog wel verplicht

In de volgende landen is het wel verplicht om de originele groene kaart bij u te hebben: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Servië, Tunesië, Turkije, voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Rusland en Wit-Rusland. In Bulgarije is een originele groene kaart niet verplicht, maar wel aan te raden. Rijdt u met uw auto door één van deze landen, dan heeft u wel een originele groene kaart nodig. Deze kunt u bij ons aanvragen.

Groene kaart voor uw caravan

Gaat u met uw caravan naar het buitenland? In alle landen die staan vermeld op de groene kaart zijn caravan en aanhangers meeverzekerd op de autoverzekering van de auto waaraan ze zijn gekoppeld. Een aparte groene kaart is niet nodig. In de volgende situatie is een aparte groene kaart wel nodig:

  • U heeft een caravan of aanhanger die zwaarder is dan 750 kg.
  • U gaat naar (of rijdt door) Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje.

Voor deze landen heeft u dus een aparte groene kaart nodig voor de caravan of aanhanger. Dit geldt ook als u alleen door deze landen heen rijdt. Als u geen groene kaart bij u heeft, dan loopt u risico op het krijgen van een boete. U kunt de groene kaart voor uw caravan aanvragen bij de adviseur of verzekeraar waar de auto verzekerd is.

Advies over de verzekeringen voor uw autovakantie

Wilt u advies over uw autoverzekeringpechhulpverzekering of reisverzekering? Dan neemt u contact op met de adviseurs van VMD Koster. Bel 0172 611 116 voor een persoonlijk advies of vul het contactformulier in.

Stel uw vraag