Internationaal verzekeringsbewijs

Internationaal verzekeringsbewijs

Vrijdag 15 maart 2024

Internationaal verzekeringsbewijs (ook bekend als de groene kaart) 

Met het internationaal verzekeringsbewijs (IVB) toon je aan dat jouw auto verzekerd is. Ook heb je met dit bewijs de belangrijke gegevens van de autoverzekering bij de hand, zoals het nummer van de alarmcentrale. Je bent verplicht om het bij je te hebben als je rijdt in je auto. Dit mag ook een digitaal exemplaar zijn.

Digitaal verstrekken internationaal verzekeringsbewijs

Het verzekeringsbewijs voor je auto ontvang je digitaal van VMD Koster. Dit doen we omdat de originele groene kaart in bijna alle Europese landen niet langer verplicht is. Een zwart / wit geprint exemplaar wordt geaccepteerd in alle 27 EU-landen plus Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, en Zwitserland.

Je ontvangt het verzekeringsbewijs bij de start van de autoverzekering én als de verzekering wordt verlengd. Als je het verzekeringsbewijs opslaat in jouw telefoon, heb je de verzekeringsgegevens altijd bij de hand. Natuurlijk kan het digitale exemplaar ook geprint meegenomen worden in de auto.

Neem een geprinte IVB mee naar het buitenland

In het buitenland is een PDF tonen op de smartphone of tablet meestal voldoende. Maar soms wordt nog wel gevraagd om een geprint exemplaar. Binnen de EU moet je in geval van een aanrijding aan kunnen tonen verzekerd te zijn. Om zeker te zijn, is het handig om het IVB digitaal en geprint bij je te hebben. 

Het IVB hoeft niet groen te zijn. Daarmee is het eenvoudiger om het document zelf zwart / wit te printen. Andere kleuren zijn niet toegestaan.

Originele groene kaart soms nog wel verplicht

In de volgende landen is het wel verplicht om de originele groene kaart bij je te hebben: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije en Wit-Rusland. In Bulgarije is een originele groene kaart niet verplicht, maar wel aan te raden. Rijd je met de auto door één van deze landen, dan is een originele groene kaart wel nodig. Vraag deze aan via info@vmdkoster.nl of het contactformulier.

Groene kaart voor de caravan

Ga je met de caravan naar het buitenland? In alle landen die staan vermeld op de groene kaart zijn caravan en aanhangers meeverzekerd op de autoverzekering van de auto waaraan ze zijn gekoppeld. Een aparte groene kaart is niet nodig. In de volgende situatie is een aparte groene kaart wel nodig:

  • De caravan of aanhanger is zwaarder dan 750 kilo
  • Je gaat naar (of rijdt door) Duitsland, Kroatië, Polen, Portugal of Spanje.

Voor deze landen heb je dus een aparte groene kaart nodig voor de caravan of aanhanger. Ook als je alleen door deze landen heen rijdt. Zonder groene kaart loop je risico op het krijgen van een boete. De groene kaart voor de caravan moet aangevraagd worden bij de adviseur of verzekeraar waar de auto verzekerd is.

Advies over de verzekeringen voor jouw autovakantie

Advies nodig over de autoverzekeringpechhulpverzekering of reisverzekering? Neem contact op met de adviseurs van VMD Koster. Bel 0172 611 116 voor een persoonlijk advies of vul het contactformulier in.

Vraag stellen