Inentingen voor vakantie in Europa

Inentingen voor vakantie in Europa

Woensdag 30 april 2014

Wie denkt dat hij of zij zich alleen voor verre reizen moet inenten, heeft het mis. Ook binnen Europa en aan de grenzen van het continent is het verstandig u te laten inenten. Allianz Global Assistance adviseert reizigers zich te verdiepen in mogelijke ziektes om de kans op een onbezorgde en gezonde vakantie te vergroten.

In de tien populairste vakantiebestemmingen in voornamelijk Europa hebben reizigers ook te maken met Hepatitis A, buiktyfus en tekenbeten. De tien populairste vakantiebestemmingen zijn volgens Zoover:

  1. Frankrijk
  2. Spanje
  3. Italië
  4. Turkije
  5. Nederland
  6. Griekenland
  7. Oostenrijk
  8. Duitsland
  9. Egypte
  10. Kroatië

Hepatitis A

Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Het is voor veel reizigers onbekend dat deze ziekte naast populaire bestemmingen als Egypte en Turkije ook voorkomt in Italië, Griekenland en Oost-Europese landen zoals Kroatië. Het virus zit in de ontlasting van een besmet persoon en wordt overgebracht door slechte hygiëne. Zo kan het virus bijvoorbeeld via de ongewassen handen van een hotelkok in het voedsel van de argeloze reiziger terechtkomen. Het advies van Allianz Global Assistance is dan ook om u hiertegen te laten inenten als u naar de meest zuidelijke gebieden reist. Naast vaccinaties is goede hygiëne net zo belangrijk om het virus te voorkomen.

Buiktyfus

Voor een reis naar Turkije of Egypte is het altijd raadzaam vaccinatie-advies in te winnen. Daar heb je niet alleen kans op Hepatitis A, maar ook op andere ziektes door parasieten of insectenbeten. Zwemmen in open zoet water wordt in Turkije en Egypte daarom afgeraden, omdat een parasiet via waterslakken wordt overgebracht in het water. Besmetting gebeurt dan via de huid. Bij een verblijf langer dan 3 maanden is ook een buiktyfusvaccinatie aan te raden. Buiktyfus wordt veroorzaakt door een bacterie en overgebracht door voedsel of vervuild water. Net als bij Hepatitis A is het belangrijk om voor het klaarmaken van een maaltijd, voor het eten en na elk toiletbezoek de handen goed te wassen.

Tekenbeten

De teek is in Europa weer aan een opmars bezig, vooral in Nederland. Een teek is een klein, spinachtig beestje dat voorkomt in het struikgewas en op grassprieten in bosrijke gebieden. Met name in de natuurgebieden van Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Oost-Europa en in de kustgebieden van Zuid-Scandinavië is er risico op teken-encefalitis. Dit is een soort hersenvliesontsteking waartegen een vaccin verkrijgbaar is. Het is aan te raden u hiertegen in te laten enten als u naar deze gebieden gaat. Een meer bekende ziekte door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Daartegen is vaccinatie helaas niet mogelijk. Gelukkig is deze ziekte in het vroege stadium goed te behandelen met eenvoudige antibiotica.

Bron: Allianz Global Assistance, 30 april 2014