Hypotheek voor senioren, wat is mogelijk?

Hypotheek voor senioren, wat is mogelijk?

Vrijdag 19 oktober 2018

Hypotheek voor senioren, wat is mogelijk?

Bereik je binnen 10 jaar je pensioenleeftijd en wil je verhuizen of je hypotheek afsluiten? Dan heb ik goed nieuws. Je kunt nu eenvoudiger een hypotheek krijgen. Dit komt omdat de acceptatienormen voor een NHG-hypotheek zijn verruimd.

Maximale hypotheek berekenen op basis van pensioeninkomen

Ben je 57 of ouder en wil je verhuizen? Dan is een geldverstrekker verplicht om je maximale hypotheek te baseren op je pensioeninkomen. Meestal daalt je inkomen echter nadat je met pensioen gaat. Dat betekent dus een lager maximaal hypotheekbedrag.

Ook lastig als je de hypotheek wilt oversluiten

Als je als oudere een hoge hypotheeklasten betaalt, wil je die natuurlijk graag verlagen. Dat kan bijvoorbeeld door de hypotheek over te sluiten. Maar ook hier zit het verwachte inkomen na pensionering soms in de weg. De inkomenseis verhindert dat je een nieuwe, goedkopere hypotheek kan afsluiten.

Hypotheek bereken op basis van werkelijke maandlasten

Geldverstrekkers hebben sinds dit jaar de mogelijkheid om een hypotheek te verstrekken op basis van de werkelijke maandlasten, in plaats van de normale toetsingsnormen. Die oplossing is het resultaat van overleg tussen de gezamenlijke geldverstrekkers, de overheid en het Waarborgfonds Eigen Woning dat de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) uitgeeft.

Meer mogelijkheden senioren alleen voor hypotheken met NHG

De geldverstrekkers werken mee aan maatwerkoplossingen voor ouderen, omdat de hypotheken gegarandeerd worden door de NHG. Dat betekent ook dat de maatwerkoplossing alleen geschikt is voor hypotheken tot het maximumbedrag dat met NHG beschikbaar is. Dat maximum wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. In 2018 bedraagt het maximum € 265.000, volgend jaar is dit € 290.000.

Advies van Freek

Wil je ook advies over een hypotheek voor senioren? Maak dan een afspraak met mij of één van mijn collega’s van Freek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht. Het eerste gesprek is altijd zonder kosten en verdere verplichtingen. Klik op de link voor de contactgegevens van de vestiging:

Deze blog is geschreven door Raymond van Hees, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek Alphen.