Hypotheek meenemen bij een verhuizing

Hypotheek meenemen bij een verhuizing

Maandag 16 mei 2022

Hypotheek meenemen bij een verhuizing

Het is een tijdje niet voorgekomen, maar de hypotheekrente stijgt. Daardoor wordt het voor huizenbezitters die een ander huis kopen mogelijk weer aantrekkelijk om de lopende hypotheek mee te verhuizen. Stond de rente toen jij je hypotheek afsloot rond 3% of lager en heb je verhuisplannen? Lees dan deze tips van Freek!

Doorstromers profiteren nog van de lage rente die ze al hebben

Met een doorstromer bedoelen we iemand die van de ene naar de andere koopwoning verhuist. Als doorstromer hoef je niet per se last te hebben van de stijgende rente, want in veel gevallen kun je je hypotheek meenemen als je een ander huis koopt. Vaak krijg je dan alleen voor het deel dat je bij moet lenen te maken met de hogere rente. En dat kan flink wat geld schelen! Maar let op: je hypotheek meeverhuizen kan niet altijd.

Regels hypotheek meenemen naar nieuwe woning

Wil je je hypotheek meenemen bij verhuizing, dan is het belangrijk om je vooraf goed te laten voorlichten over de mogelijkheden, het geldende acceptatiebeleid en de wetgeving. Niet alle geldverstrekkers hanteren dezelfde regels. Zo mag je bij de ene geldverstrekker je hypotheek tijdelijk meenemen als je een periode tussen twee koopwoningen overbrugt in een huurwoning. Bij sommige moet je het van tevoren aankondigen en bij andere geldverstrekkers mag er juist geen overbruggingsperiode zijn. Of het rentepercentage in het lopende contract te verlagen of te verhogen is, is afhankelijk van of je wel of niet kiest voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de nieuwe verhouding tussen de schuld en de marktwaarde van de woning.

Wat zijn de regels rondom het meenemen van jouw hypotheek?

Het meeverhuizen van jouw hypotheek is over het algemeen mogelijk als de nieuwe aanvraag past binnen het acceptatiebeleid van de geldverstrekker. Het kan zijn dat jouw hypotheekverstrekker geen zelfstandigen financiert, terwijl jij net afgelopen jaar voor jezelf bent begonnen. Of dat jij de woonboerderij van je dromen hebt gevonden, maar jouw hypotheekverstrekker geen plattelandswoning accepteert.

Advies van Freek Hypotheek

Het advies van Freek: onderzoek eerst goed met welke regels jij te maken hebt en laat je goed voorlichten over jouw specifieke situatie. Dat kan je veel geld en zorgen besparen. Freek Hypotheek staat natuurlijk voor je klaar. Hieronder vind je de contactgegevens van de vestigingen die samenwerken met VMD Koster: