Hypotheek en pensioen

Hypotheek en pensioen

Woensdag 22 februari 2023

Pensioendatum in zicht of al bereikt? Je kan nog steeds een hypotheek afsluiten!

Op financieel vlak verandert veel als je met pensioen gaat. Ook in de jaren voor het bereiken van de pensioenleeftijd wordt hier bij hypotheekberekeningen al rekening mee gehouden. Maar betekent dat ook dat je geen hypotheek meer af kan sluiten? Nee! Freek legt uit hoe dit zit. 

Geen maximumleeftijd, maar vaak wel een lager inkomen

Het is na je pensioen zeker mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Aan een hypotheek zit namelijk geen maximumleeftijd. Wel is het zo dat bij veel mensen het inkomen daalt vanaf het moment dat ze met pensioen gaan. De meeste geldverstrekkers houden hier tien jaar voordat je met pensioen gaat al rekening mee. Hiermee krijg je dus te maken zodra je 57 jaar of ouder bent. Het kan dus voorkomen dat iemand van 55 een hogere hypotheek kan afsluiten dan jij op je 57ste terwijl jullie hetzelfde inkomen hebben. 

Profiteren van de overwaarde

Voordeel voor mensen die rond de pensioenleeftijd een huis willen kopen of de hypotheek willen oversluiten: er is vaak een flinke overwaarde bij de huidige woning. Want de huizenprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen. De overwaarde betekent dat er bij het kopen van een nieuws huis of het aanpassen van de huidige hypotheek extra mogelijkheden zijn. 

Rekenen met pensioeninkomen

Als je langer doorwerkt na het bereiken van de AOW-leeftijd? Dan tellen geldverstrekkers dit extra inkomen niet mee bij het berekenen van je hypotheek. Het pensioeninkomen is leidend. Dat bestaat uit AOW-uitkering, opgebouwd pensioeninkomen en eventuele lijfrente-uitkering. 

Geld uit stenen halen

Als je als 55-plusser een huis met overwaarde hebt, dan kun je geld uit stenen halen. Daar bedoelen we mee: met een opeethypotheek overwaarde opnemen zonder dat je je huis verkoopt. Het geld kun je bijvoorbeeld gebruiken om je huis levensloopbestendig te maken, om je pensioen aan te vullen en een extra buffer te creëren of om een mooie reis te maken.

Advies van Freek over hypotheek en pensioen

Wil je ook advies over een hypotheek? Maak dan een afspraak met de adviseurs van Freek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Vleuten. Het eerste gesprek is altijd zonder kosten en verdere verplichtingen.

Maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt

Alphen aan den Rijn

0172 492 947
Kennismaken
Afspraak inplannen
Bodegraven

0172 617 907
Kennismaken
Afspraak inplannen
Vleuten

030 677 10 90
Kennismaken
Afspraak inplannen