Hoe maak je jouw bedrijfspand duurzamer?
Sinds begin 2023 moet een groot deel van alle kantoren in Nederland tenminste energielabel C hebben. De verwachting is dat dit in de toekomst zelfs label A wordt. In de officiële landelijke database EP-Online kun je opzoeken welk energielabel jouw gebouw nu heeft. Wil je jouw bedrijfspand (verder) verduurzamen? Dan delen wij graag een paar stappen die je kunt zetten.
Verlichting aanpassen
Vervang alle halogeen- en gloeilampen door ledlampen en je krijgt direct een lagere energierekening. Ledlampen gebruiken zo’n 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Bovendien gaan ledlampen vijftien keer langer mee dan gloeilampen.
Duurzaam verwarmen, verlichten en ventileren
Met een slimme, vraaggestuurde installatie zorg je ervoor dat verlichting, verwarming en ventilatie alleen in ruimtes aan gaan waar er vraag naar is. Door te werken met bewegingssensoren of CO2-meters springt de toiletverlichting of de ventilator in de vergaderzaal pas aan wanneer iemand de ruimte betreedt.
Een eenvoudigere variant is de tijdklokschakelaar. Hiermee schakel je de lichten in de avonden en weekenden automatisch uit. Zet ook apparaten zoals printers op de tijdschakelklok.
Isolatie van je bedrijfspand
Met een betere isolatie van het dak, de muren en de vloer zet je een belangrijke stap richting een duurzaam gebouw. Door bijvoorbeeld glaswolisolatie aan te brengen, ontsnapt er minder warmte. Dit zorgt voor lagere energiekosten, minder CO2-uitstoot en een comfortabel binnenklimaat.
Hoogrendementsglas (HR++) of triple beglazing (HR+++), in combinatie met kunststof kozijnen, zorgen ook voor betere isolatie. Ze houden warmte ’s winters binnen en ‘s zomers buiten.
Cv-ketel vervangen door een warmtepomp
Moet de cv-ketel vervangen worden? Kies dan voor een warmtepomp. Deze haalt warmte uit de omgeving, gebruikt geen aardgas en is heel zuinig in het stroomgebruik. Is je cv-ketel nog niet aan vervanging toe? Dan is een hybride warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel een optie.
Een zonneboiler installeren
Een zonneboiler combineert een zogenaamde zonnecollector die zonlicht opvangt, met een vat waarin verwarmd water wordt opgeslagen. Je hebt dan geen cv-ketel meer nodig voor warm water.
Duurzame energie opwekken met zonnepanelen
Met groene stroom via zonnepanelen doe je aan verduurzaming en je verhoogt tegelijkertijd de waarde van je pand. Niet vergeten: informeer als je zonnepanelen gaat installeren je verzekeringsadviseur vooraf.
Subsidie aanvragen
Wil je je bedrijfspand verduurzamen, dan kun je de kosten verlagen door gebruik te maken van deze subsidieregelingen:
- Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen ondernemers 45,5% van hun investering in energiebesparende middelen aftrekken van hun winst.
- De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) geven aftrek voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
- Daarnaast kun je als ondernemer gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energiebesparing (ISDE), bijvoorbeeld bij de aanschaf van een warmtepomp of kunststof kozijnen.