Hoe kies ik de juiste zorgverzekering?

Hoe kies ik de juiste zorgverzekering?

Maandag 2 december 2019

Hoe kies ik de juiste zorgverzekering?

Zoals ieder jaar zijn veel mensen in december bezig met hun zorgverzekering voor het nieuwe jaar. Sommige mensen weten precies wat ze willen, maar er zijn ook genoeg mensen die twijfelen over hun zorgverzekering. Mijn collega's en ik staan voor hen klaar. Een paar vragen die regelmatig gesteld worden:

  • Moet ik het eigen risico verhogen?
  • Is de aanvullende zorgverzekering die ik nu heb voldoende?
  • Is vrije zorgkeuze belangrijk?

In deze blog zet ik een paar punten op een rij die u helpen de juiste keuze te maken. En let op: de zorgverzekering wijzigen of overstappen moet gebeuren voor 1 januari.

Het eigen risico voor de zorgverzekering verhogen?

Het verplichte eigen risico is € 385. Heeft u zorg nodig die binnen het basispakket valt, dan betaalt u eerst uw eigen risico en de verzekeraar dekt de rest. Sommige zorgkosten tellen niet mee voor het eigen risico, zoals bijvoorbeeld de huisarts. Het eigen risico is daarnaast niet van invloed op de aanvullende zorgverzekeringen.

U kunt ervoor kiezen om dit bedrag te verhogen. Hier staat dan een korting op de premie tegenover. De precieze besparing verschilt per verzekeraar. Voor mensen die vrijwel nooit zorg nodig hebben en ook in het komende jaar geen zorgkosten verwachten te maken kan dit aantrekkelijk zijn. Er is echter een groot risico, want met een maximaal eigen risico moet bij een dure behandeling de eerste € 885 zelf betaald worden.

Hoe kiest u de aanvullende zorgverzekering?

Bedenk goed welke zorg u verwacht nodig te hebben en kijk vervolgens welke dekking daarbij past. Belangrijke onderwerpen voor veel mensen zijn brillen en lenzen, fysiotherapie, orthodontie en tandzorg.

  • Voor brillen en lenzen zijn de vergoedingen vaak voor een periode van twee of drie jaar. De bedragen lopen sterk uiteen, van een paar tientjes tot € 500. Als u een duurdere bril nodig heeft, verdient dit extra aandacht.
  • De dekking voor fysiotherapie kent meestal niet een vast bedrag, maar een vast aantal behandelingen. Bij een minder uitgebreide dekking gaat het vaak om 9 of 12 behandelingen per jaar. Bij de uitgebreidere aanvullende zorgverzekeringen om meer dan 20 of zelfs 100% van alle bezoeken.
  • Orthodontie is voor gezinnen met kinderen een heel belangrijke dekking. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de verzekering voor mensen tot 18 jaar en vanaf 18 jaar. Ook hier geldt het verzekerde bedrag vaak voor meer dan één jaar. Bij sommige verzekeraars geldt deze dekking zelfs pas vanaf het tweede jaar dat de verzekering loopt.
  • Ook de aanvullende dekking voor de tandzorg is belangrijk, maar dit is vaak makkelijker te vergelijken en kiezen. Voor tandzorg kiest u namelijk een losse tandartsverzekering.

Vrije zorgkeuze: wat is het verschil tussen restitutie, natura en selectief?

Met een restitutiepolis heeft u vrije zorgkeuze. Als u kiest voor een naturapolis mag u alleen gebruikmaken van de zorgaanbieders (bijvoorbeeld een ziekenhuis) die een contract hebben met uw verzekeraar. Wat gebeurt er als u gebruik maakt van een zorgaanbieder die niet is gecontracteerd? Dan vergoedt uw verzekeraar de kosten mogelijk niet of slechts gedeeltelijk. De naturapolis is daarom ook goedkoper dan de restitutiepolis, maar uw keuzevrijheid is dus minder.

De derde variant is selectief, ook bekend als de budgetpolis. Dit is een beperkte variant op de naturapolis. De premie is laag, maar de keuzemogelijkheden zijn zeer beperkt. De kans is daardoor groot dat u voor niet-spoedeisende zorg niet altijd dichtbij terecht kunt.

Uw keuze maken aan de hand van een zorgprofiel

Mijn collega’s en ik helpen u graag bij het kiezen van de beste zorgverzekering. Dat doen wij door voor verschillende profielen de beste opties te selecteren. Als u overtuigd bent, kunt u via onze website direct de zorgverzekering aanvragen. Groot voordeel is dat u dan vaak ook profiteert van korting op de basisverzekering en aanvullende zorgverzekering. Bekijk zelf welke zorgverzekering bij u past.

Kies de zorgverzekering die bij u past