Hoe betaal ik de verbouwing van mijn woning?

Hoe betaal ik de verbouwing van mijn woning?

Vrijdag 19 maart 2021

Hoe betaal ik de verbouwing van mijn woning?

Zeker sinds de start van de coronacrisis kiezen veel mensen ervoor hun huis te verbouwen. Als je toch zo vaak thuis bent, is het een mooi moment om je woning te perfectioneren. Heb jij ook verbouwplannen? Afhankelijk van je wensen kan een verbouwing flink wat geld kosten. Hoe betaal je dit? Freek Hypotheek bespreekt de belangrijkste opties.

Mogelijkheden om de verbouwing te betalen

  • Spaargeld of een schenking
  • Een tweede hypotheek
  • Hogere inschrijving hypotheek
  • De hypotheek oversluiten

Spaargeld of schenking

Als je zelf veel gespaard hebt, kan je dat voor een verbouwing gebruiken. Het voordeel is dat je niet hoeft te lenen en geen rente betaalt. Maar let op dat je wel een financiële buffer achter de hand houdt voor onvoorziene zaken of tegenvallers bij de verbouwing. Maar ook ouders met spaargeld kunnen helpen: zij mogen je tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken.

Tweede hypotheek

Heb je geen spaargeld of gulle gevers in je omgeving? Dan kun je ook geld lenen om je huis te verbouwen. Dit kan door je huidige hypotheek te verhogen met een tweede hypotheek. Dat kan tot 100% van de marktwaarde van de woning na de verbouwing. Het hypotheekbedrag dat nodig is voor de verbouwing komt (meestal) in een bouwdepot. Uit dit depot kan je de rekeningen voor de verbouwing betalen. De rente van je tweede hypotheek kan je onder voorwaarden aftrekken van de belasting.

Hogere inschrijving

Je sluit een hypotheek af om een huis te kopen. Maar misschien wist je al dat je later extra geld nodig zou hebben voor een verbouwing. Met een hogere inschrijving bij aanvang van de hypotheek hoef je geen tweede keer naar de notaris om het nieuwe bedrag te laten registreren. Je kan jouw hypotheek zonder extra notariskosten verhogen tot het bedrag waarvoor de hypotheek is ingeschreven. De hypotheekverstrekker toetst dan nog wel of je aan de normen voldoet en je de extra lasten kan betalen.

Hypotheek oversluiten

De hypotheek die je nu hebt, kan je vaak ook oversluiten en meteen verhogen voor de verbouwing. Zeker met de huidige lage rente en hoge huizenprijzen is oversluiten meestal gunstig. Let wel op dat je mogelijk te maken krijgt met extra kosten. Denk aan de notaris, advies- en bemiddelingskosten en een taxatierapport. Daarnaast moet je misschien een vergoeding betalen voor het renteverlies van de hypotheekverstrekker.

Advies over het betalen van de verbouwing? Spreek met Freek

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden, maak een afspraak met Freek. Wij leggen in duidelijke taal uit wat mogelijk is en welke kosten er aan verbonden zijn. Zo weet je snel of je jouw droomkeuken, nieuwe badkamer of uitbouw kan financieren.

Bespreek jouw wensen met Freek