Hoe benut u de overwaarde van uw huis?

Hoe benut u de overwaarde van uw huis?

Dinsdag 8 juni 2021

Hoe benut u de overwaarde van uw huis?

Is uw huis op dit moment meer waard dan de hoogte van uw hypotheek? Dat noemen we overwaarde. Overwaarde is handig als u wilt verhuizen, want u kunt het gebruiken voor de financiering voor uw nieuwe woning. Maar ook zonder te verhuizen kunt u profiteren van de overwaarde. Freek Hypotheek legt uit hoe dit precies in zijn werk gaat.

Mogelijkheden om de overwaarde op te nemen

Overwaarde kan ontstaan door aflossen en door stijgende huizenprijzen. Dit vermogen wordt normaal pas weer contant geld als u uw huis verkoopt. Maar u hoeft niet altijd te verhuizen om de overwaarde op te nemen. De mogelijkheden om de overwaarde op te nemen, zijn de laatste jaren uitgebreid. U kunt bijvoorbeeld uw hypotheek verhogen of een extra hypotheek afsluiten.

Overwaarde opnemen vooral interessant rond de pensioendatum
Vooral bij ouderen bestaat de behoefte om de overwaarde te verzilveren, bijvoorbeeld voor een aanvulling op het pensioen of voor aanpassingen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Omdat het voor deze groep lastig kan zijn de hypotheek te verhogen (bijvoorbeeld als het inkomen weinig ruimte biedt), is er de opeethypotheek.

De opeethypotheek

Een opeethypotheek gebruikt u  als aanvulling op het inkomen. Deze hypotheek bestaat meestal uit twee delen:

  1. Het eerste deel neem je ineens of in maandelijkse termijnen. Een uitkering ineens is een stuk duurder, omdat je dan direct rente betaalt over het gehele bedrag.
  2. Het tweede deel is een lening van waaruit de rente wordt betaald.

Het is mogelijk de opeethypotheek af te sluiten naast de bestaande hypotheek. Maar let op: deze constructie is best ingewikkeld en risicovol. Laat u dus goed adviseren.

Persoonlijk advies van Freek

Wilt u uw overwaarde gebruiken of een opeethypotheek sluiten? Dan is het altijd maatwerk. In een persoonlijk gesprek kan Freek u helpen met de juiste keuze. U vindt Freek onder andere in Alphen aan den Rijn en Bodegraven.