Het eigen risico bij uw autoverzekering

Het eigen risico bij uw autoverzekering

Maandag 6 januari 2020

Het eigen risico bij uw autoverzekering

Bij autoverzekeringen geldt meestal een eigen risico.  Maar lang niet alle automobilisten weten precies hoe dit werkt.

Advies autoverzekering

Meeste automobilisten weten niet hoe hoog het eigen risico is

Uit onderzoek van brancheorganisatie FOCWA blijkt dat bijna de helft van de particuliere autobezitters in Nederland niet weet wat de hoogte van het eigen risico is.  Bij jongeren gaat het zelfs om 55%. Dit betekent mogelijk dat deze autobezitters bij een autoschade verrast worden dat een deel van de schade zelf betaald moet worden.

De hoogte van het eigen risico zelf bepalen

Als u een autoverzekering afsluit, heeft u zelf invloed op hoe hoog het eigen risico is.  Bij de dekking voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) geldt bijna nooit een eigen risico. Dat komt omdat er bij deze verzekeringsvorm geen schade aan uw eigen auto verzekerd is. Bij de dekking voor schade aan uw auto (casco of beperkt casco) is er meestal wel een eigen risico. De meeste verzekeraars werken met een standaard eigen risico. Dit bedrag is vaak € 150. U kunt ervoor kiezen om een hoger eigen risico te nemen. U betaalt dan minder premie per maand. Maar een hoger eigen risico houdt dus ook in dat u bij schades een hoger bedrag zelf moet betalen.

Geen eigen risico

Er zijn enkele verzekeraars die geen eigen risico hanteren. Daarnaast kunt u het eigen risico soms afkopen. Dan wordt het gehele schadebedrag door de verzekeraar uitgekeerd. U betaalt dan een hogere premie per maand, maar u hoeft dan geen eigen risico te betalen in geval van schade.

Offerte autoverzekering