Helmplicht voor snorfietsbestuurders

Helmplicht voor snorfietsbestuurders

Woensdag 28 december 2022

Helmplicht voor snorfietsbestuurders vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 is er in heel Nederland een helmplicht voor snorfietsbestuurders. Zij moeten een helm dragen als zij op de rijbaan rijden, maar ook wanneer op de fietspaden wordt gereden.

Waarom wordt de helmplicht landelijk ingevoerd?

De helmplicht wordt ingevoerd omdat de overheid hoopt dat ernstig (hoofd)letsel bij ongelukken hiermee kan worden voorkomen. Van de tientallen snorfietsbestuurders die jaarlijks in het ziekenhuis belanden met ernstige verwondingen zou een deel niet ernstig gewond zijn geraakt als deze bestuurders een helm hadden gedragen.

Verschillen tussen bromfiets en snorfiets

Veel mensen kozen een snorfiets boven om bromfiets omdat er geen helmplicht was. Het nadeel is dat de snorfiets minder snel mag dan de bromfiets (25 km/u en 45 km/u). Een ander verschil is dat een snorfietser gebruik moet maken van het fietspad, een bromfiets moet (in de bebouwde kom) over de rijweg rijden (of op het fiets-/bromfietspad als deze er is).

Met de naderende helmplicht vervalt het voordeel van het niet verplicht hoeven dragen van een helm. Veel snorfietseigenaren kiezen er daarom voor om de snorfiets om te laten bouwen tot bromfiets zodat ze met de verplichte helm ook harder kunnen en mógen rijden.

Goedgekeurde helm

Een goedgekeurde bromfietshelm is te herkennen aan een op de helm aanwezig symbool in de vorm van een cirkel met een hoofdletter E in die cirkel. Achter deze E staat een cijfer. Dat cijfer correspondeert met een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde bromfietshelmen het cijfer ‘4’ achter de E. het is niet verplicht om een helm te dragen met de code E4, alle EU-goedgekeurde helmen volstaan. Ook de passagier achterop de snorfiets is verplicht een goedgekeurde helm te dragen.

Beperkte of zelfs helemaal geen dekking bij een ongeval

Heb je naast de verplichte WA-verzekering ook een aanvullende dekking ongevallen opzittenden? Dan kan het zijn dat de verzekering bij een ongeval niet uitkeert als de bestuurder of persoon die achterop zit geen helm draagt. Hoe zit dat precies: is het letsel ontstaan omdat de bestuurder of de passagier geen helm draagt of hij draagt de helm niet op de juiste manier? En is dat mede de oorzaak van het letsel? Dan heeft de verzekerde bij de meeste verzekeraars volgens de voorwaarden geen recht op een uitkering.

Boete bij niet dragen helm

Het niet dragen van een helm op een snorfiets levert een boete op van 100 euro als de snorfietsbestuurder (of de passagier) betrapt wordt.

Ombouwen van snorfiets naar bromfiets

Als de snorfiets is omgebouwd naar een bromfiets is het verplicht dat deze bromfiets wordt gekeurd door de RDW. Op rdw.nl vind je hier meer informatie over.

Daarnaast moet ook je verzekeringsadviseur geïnformeerd worden zodat de verzekering aangepast kan worden. Wordt een snorfiets omgebouwd naar een bromfiets, maar geeft de verzekeringnemer dit niet door? Dan is een schade niet verzekerd.

Advies verzekeringen