Handelsrestricties en uw zakelijke verzekeringen

Handelsrestricties en uw zakelijke verzekeringen

Vrijdag 7 januari 2022

Handelsrestricties en uw zakelijke verzekeringen

Vanwege de onstabiele situatie in bepaalde landen leggen de Europese Unie en Verenigde Naties handelsbeperkende maatregelen op. Deze handelsrestricties zijn ook van invloed op de voorwaarden van bedrijfsverzekeringen. Dekking is voor bepaalde gebieden daarom uitgesloten en ook zijn uitkeringen mogelijk niet meer toegestaan.

Voorbeelden van restricties die uw verzekeringen raken

  • Alle Europese verzekeraars zijn verplicht om al hun zakenrelaties te screenen op basis van de sanctieregelgeving. Als u een bedrijfsverzekering afsluit, moet u daarom een UBO-verklaring invullen. Ook voor bestaande verzekeringen wordt om UBO-verklaringen gevraagd.
  • Verzekeraars mogen ook geen schade uitkeren aan personen, bedrijven of organisaties die voorkomen op sanctielijsten.
  • Op de transportverzekering is geen dekking mogelijk voor zaken waarvan de import of expert verboden is.

Tips voor bedrijven die internationaal actief zin

  • Handelssancties veranderen vaak. Zorg daarom dat u op de hoogte blijft. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ziet u per land of er sancties gelden.
  • Sanctiemaatregelen zijn altijd wettelijk vastgelegd. En verzekeraars zijn verplicht om er zelf hun polissen op aan te passen. Twijfelt u of de wetgeving van invloed is op uw activiteiten en daarmee uw verzekeringen? Controleer uw polis of laat u informeren door uw adviseur.
Advies bedrijfsverzekeringen