Hackers breken in via oude fax

Hackers breken in via oude fax

Woensdag 22 augustus 2018

Hackers breken in via oude fax

Wereldwijd worden nog 45 miljoen faxapparaten door bedrijven en organisaties gebruikt. Deze faxapparaten zijn veelal aangesloten op de netwerken. Een adviesbureau op het gebied van cybersecurity waarschuwt dat hackers deze faxapparaat als kunnen gebruiken om het systeem van het bedrijf of organisatie binnen te komen.

Hoe gaan hackers te werk?

De hacker stuurt een afbeeldingsbestand door de telefoonlijn naar het faxnummer of een bestand waarvan het faxapparaat denkt dat het een afbeelding is. In dit bestand zijn kwaadaardige codes verwerkt. Het afbeeldingsbestand wordt door het faxapparaat gedecodeerd en opgeslagen in het geheugen van het faxapparaat. Daarna kan de hacker het faxapparaat overnemen en de kwaadaardige code in het netwerk verspreiden.

Hoe kan deze cybercriminaliteit gestopt worden?

Faxmachines zijn wereldwijd nog veel in gebruik in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, bij banken en advocaten, sectoren waar veel vertrouwelijke gegevens zijn opgeslagen.  Er zijn inmiddels leveranciers van apparaten die in verband met de mogelijkheid op cybercriminaliteit een update hebben uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld Hewlett Packard voor zijn veelgebruikte OfficeJet Pro all-in-one fax/printers/scanners. Veel machines die nog in gebruik zijn, zijn echter te oud om te kunnen updaten. Het advies is om het faxnetwerk te scheiden van de rest van de netwerken van een bedrijf of organisatie, als updaten niet mogelijk is.

Afspraak maken over cyber en data