Forse stijging faillissementen 2023

Forse stijging faillissementen 2023

Woensdag 12 oktober 2022

Forse stijging faillissementen voor 2023

Het aantal faillissementen in Nederland neemt in 2022 met 9% toe ten opzichte van vorig jaar. Maar de verwachting is dat er in 2023 een veel grotere stijging is: 77%. Tijdens de coronacrisis was er juist sprake van een sterke daling.

Waarom stijgt het aantal faillissementen?

De relatief bescheiden stijging in 2022 komt doordat omvangrijke steunpakketten hebben gezorgd dat de liquiditeitspositie van bedrijven verbeterde. Daardoor ging het aantal faillissementen na het stopzetten van deze overheidssteun niet meteen omhoog.

Kredietverzekeraar Atradius voorspelt dat nu de overheidssteun in Nederland is stopgezet, het aantal faillissementen volgend jaar weer terug op het niveau van vóór corona komt. Ook zal een deel van de bedrijven die met overheidssteun overeind zijn gehouden alsnog omvallen. Vooral bedrijven die de steun terug moeten betalen, komen in de problemen. En de hoge energieprijzen zorgen ervoor dat veel bedrijven moeite hebben het hoofd boven water te houden.

Wereldwijde stijging faillissementen nu overheidssteun wordt gestaakt

Verontrustende cijfers, maar het verwachte aantal faillissementen in 2023 (4.100) ligt nog altijd aanzienlijk lager dan tijdens de vorige piek in 2013 (12.500). Ook buiten Nederland vallen meer bedrijven om. Wereldwijd stijgt het aantal faillissementen dit jaar met naar verwachting 17% en in 2023 ligt een stijging van 51% in het vooruitzicht.

Kredietverzekering de oplossing voor betaalproblemen bij afnemers

Faillissementen zorgen ervoor dat veel rekeningen niet meer betaald worden. Met een kredietverzekering is jouw onderneming beschermd tegen het risico van wanbetaling. Je krijgt altijd je uitstaande saldo, ook al is jouw klant niet in staat te betalen. Maar deze verzekering helpt ook met het debiteurenbeheer. Zeker in moeilijke tijden is het van cruciaal belang om kredietrisico's te monitoren. Als doorgaans betrouwbare bedrijven te laat betalen, is dat een teken om het bedrijf in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat u een goed inzicht heeft in het kredietrisico.

Advies kredietverzekering