Toename faillissementen in 2023 en 2024

Toename faillissementen in 2023 en 2024

Woensdag 18 oktober 2023

Toename faillissementen in 2023 en 2024

Het aantal faillissementen stijgt in 2023 wereldwijd met 21%. De wereldwijde stijging wordt veroorzaakt door vertragende groei en strengere kredietvoorwaarden, meldt Allianz Trade. De verwachting is dat het aantal faillissementen volgend jaar met nog eens 4% stijgt.

Waarom stijgt het aantal faillissementen?

In Nederland is de stijging het sterkst van alle onderzochte landen: 52%. Tijdens de coronacrisis was er sprake van een sterke daling, in 2022 was er voor het eerst weer een toename. De lage cijfers van voorgaande jaren zijn een gevolg van de omvangrijke steunpakketten. Deze hebben gezorgd dat de liquiditeitspositie van bedrijven verbeterde. Daardoor ging het aantal faillissementen na het stopzetten van deze overheidssteun niet meteen omhoog.

Nu de overheidssteun in Nederland is stopgezet, komt het aantal faillissementen weer in de buurt van bij de cijfers van vóór corona. In de periode 2017-2019 gingen jaarlijks gemiddeld 3.760 faillissementen. De voorspellingen voor dit jaar en volgend jaar zijn 3.270 en 3.530.

Kredietverzekering de oplossing voor betaalproblemen bij afnemers

Faillissementen zorgen ervoor dat veel rekeningen niet meer betaald worden. Met een kredietverzekering is jouw onderneming beschermd tegen het risico van wanbetaling. Je krijgt altijd je uitstaande saldo, ook al is jouw klant niet in staat te betalen.

 Zeker in moeilijke tijden is het van cruciaal belang om kredietrisico's te monitoren. Als doorgaans betrouwbare bedrijven te laat betalen, is dat een teken om het bedrijf in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat u een goed inzicht heeft in het kredietrisico.

Handelsinformatie

Maar deze verzekering helpt ook met het debiteurenbeheer. Want je krijgt inzicht in handelsinformatie. Deze informatie stelt je in staat om risico's beter te begrijpen en te beheren. Door toegang te hebben tot informatie over de financiële gezondheid van klanten, kunnen bedrijven proactieve beslissingen nemen om wanbetaling te voorkomen.

Je kunt bijvoorbeeld snel de financiële achtergrond van een potentiële klant bekijken. Als blijkt dat ze in het verleden herhaaldelijk te laat hebben betaald en dat er nu financiële problemen zijn, kun je jouw betalingsvoorwaarden aanpassen of zelfs beslissen om geen zaken met hen te doen.

Advies kredietverzekering