Fietsen op een fatbike en verzekeringen

Fietsen op een fatbike en verzekeringen

Dinsdag 18 juli 2023

Fietsen op een fatbike en verzekeringen

Je ziet steeds meer fatbikes in Nederland. Vooral onder jongeren is deze e-bike met brede banden enorm populair. Ook omdat een helm niet verplicht is. Er wordt echter steeds meer gewaarschuwd voor te snelle fatbikes: zijn dat nog fietsen te noemen en is de eigenaar wel verzekerd?

Fietsverzekering voor een fatbike

Gaat de fiets niet harder dan 25 kilometer per uur en blijft het vermogen onder de 250 Watt? Dan kun je voor de fatbike dezelfde fietsverzekering afsluiten als andere (elektrische) fietsen. In geval van schade aan een ander kun je de gewone aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren aanspreken.

Wordt de fatbike echter opgevoerd, dan is het geen fiets meer, maar een brommer. Op dat moment zijn een kentekenplaat, een WA-verzekering, een rijbewijs en ook een helm verplicht.

Pas op met fatbikes die harder gaan dan 25 km/u

De Inspectie voor de Leefomgeving waarschuwt voor internetaanbieders die fatbikes aanbieden die harder gaan dan 25 km per uur en/of een hoger vermogen dan 250 Watt hebben. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor de gebruiker zelf.

Omdat deze fatbikes verboden zijn op de openbare weg, is de gebruiker in overtreding en dus niet verzekerd. Raak je betrokken bij een ongeval, dan kan de schade enorm zijn. Niet iedereen realiseert zich dat de gewone aansprakelijkheidsverzekering op dat moment niet uitkeert. Ook riskeer je een forse boete.

Opvoeren fatbike

Veel jongeren voeren hun fatbike zelf op met een gashendel. Die worden overal aangeboden en er circuleren veel filmpjes met instructies. Hoef je dankzij de gashendel niet zelf te trappen, dan is het geen fiets meer. Op de website van Rijksoverheid lees je hier meer over.

Advies fietsverzekering voor fatbikes