Feestdagen onverminderd populair bij inbrekers

Feestdagen onverminderd populair bij inbrekers

Vrijdag 11 december 2020

Feestdagen onverminderd populair bij inbrekers

De laatste jaren was er een sterke daling in het aantal inbraken. In 2019 is de daling ten opzichte van een jaar eerder echter heel klein. Feestdagen zoals kerst, oud en nieuw blijven populair bij het dievengilde. Door de coronamaatregelen gaan minder mensen het huis uit tijdens de feestdagen, daardoor is het risico op inbraak kleiner. Toch is het verstandig alert te blijven.

Meer dan 2.000 inbraken tijdens de feestdagen

Uit claims bij verzekeraars blijkt dat het risico op een inbraak tijdens de feestdagen ruim 50% hoger ligt dan op een gemiddelde dag. Over de afgelopen vier jaar noteerden verzekeraars jaarlijks gemiddeld 2.048 claims tijdens feestdagen. Omgerekend ontvangen verzekeraars tijdens de feestdagen de afgelopen vier jaar gemiddeld twaalf inbraakclaims per uur. Dat zijn 293 slachtoffers per dag .

Piek in december

De jaarlijkse Risicomonitor Woninginbraken toont aan dat het aantal inbraakclaims in de maand december veruit het hoogst is. Het gemiddelde van deze maand is 7.121 claims in de afgelopen vier jaar. De maand met de minste inbraken is juni met een gemiddelde van 4.866.

De jaarwisseling is veruit het populairst onder inbrekers. Het aantal inbraakclaims dat tijdens oud en nieuw binnenkomt ligt 90% hoger dan op een gemiddelde dag. De afgelopen vier jaar noteerden verzekeraars jaarlijks gemiddeld 694 claims rond de jaarwisseling. Tijdens de kerstdagen ontvangen verzekeraars gemiddeld ongeveer 80% meer claims over woninginbraken dan op een gemiddelde dag.