Elektrische step gekocht? Let op de regels in Nederland

Elektrische step gekocht? Let op de regels in Nederland

Maandag 26 augustus 2019

Elektrische step gekocht op vakantie? Let op de regels in Nederland

De elektrische step raakt buiten Nederland steeds meer ingeburgerd in het wegverkeer. Binnen Nederland zijn vrijwel alle e-steps nog verboden op de openbare weg omdat ze niet zijn goedgekeurd door het RDW. Verzekeraars waarschuwen daarom dat eigenaars van de e-step in Nederland risico lopen op een boete. En bij een ongeval is de eigenaar waarschijnlijk niet verzekerd. Dit geldt ook voor hoverboards, elektrische skateboards en monowheels.

E-steps zijn vaak niet gekeurd door het RDW

Een e-step die niet door het RDW-gekeurd is, kan niet worden verzekerd. Omdat particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen geen schades vergoeden die worden veroorzaakt door gemotoriseerde voertuigen, valt een bezitter van een e-step ook daar buiten de boot. Neem je bewust het risico op de openbare weg, dan riskeer je ook inbeslagname en een boete van 380 euro.

Voorlichting over gebruik elektische steps

Het bezit van de e-steps is niet verboden. Mensen mogen er wel mee rijden op eigen erf. Maar het gebruik van de steps op de openbare weg mag niet. Verzekeraars pleiten daarom voor betere voorlichting aan consumenten over e-steps en elektronische skateboards die worden meegenomen uit het buitenland.