Eerder met pensioen dankzij vakantiedagen

Eerder met pensioen dankzij vakantiedagen

Dinsdag 4 juni 2019

Eerder met pensioen dankzij vakantiedagen

Op de website van RTL Z verscheen op 27 mei 2019 het artikel Vakantiedagen sparen om eerder met pensioen te gaan: bij Swinkels kan het. Op verzoek van RTL Z beoordeelt pensioenadviseur Jan Zwiers van VMD Koster verzekeringen daarin een constructie bij een bierbrouwerij om eerder te kunnen stoppen met werken.

Duurzame inzetbaarheid en pensioen

Bij bierbrouwerij Royal Swinkels Family Brewers krijgen werknemers de keuze tussen doorwerken tot de AOW-leeftijd, de laatste vijf jaar parttime werken óf een jaar eerder stoppen. Deze mogelijkheden worden geboden met het oog op de duurzame inzetbaarheid.

Vakantiedagen sparen voor een jaar eerder pensioen

De laatste optie werkt als volgt: de werknemer werkt fulltime door, maar krijgt betaald alsof hij parttime werkt. Het verschil  wordt opgevangen door al een deel van het opgebouwde pensioen uit te laten keren. De dagen waarvoor de werknemer geen loon krijgt, maar wel werkt, spaart hij op als vakantiedagen. Zo is het laatste jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd in feite betaald verlof. Werknemers kunnen maximaal 250 vakantiedagen sparen.

Pensioenoplossing is sigaar uit eigen doos

Jan Zwiers geeft bij RTL Z aan deze oplossing een sigaar uit eigen doos is. "Eigenlijk spaar je gewoon heel veel verlofuren op. En die aanvulling op het parttime-loon komt uit het eigen pensioenpotje." Ook benadrukt hij dat in principe iedereen eerder kan stoppen met werken. Maar als iemand van 65 jaar stopt met werken terwijl zijn AOW-leeftijd 67 jaar is, dan betekent dit hij twee jaar geen AOW ontvangt. Dit heeft veel invloed op de hoogte van het inkomen.

Pensioenadvies van Jan Zwiers