Drie tips om een schoorsteenbrand te voorkomen

Drie tips om een schoorsteenbrand te voorkomen

Dinsdag 10 december 2019

Drie tips om een schoorsteenbrand te voorkomen

Iedere winter vinden er gemiddeld 2.000 schoorsteenbranden plaats. De opstalverzekering vergoedt in de meeste gevallen de schade, tenzij u de schade had kunnen voorkomen. Sowieso is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom zetten we drie eenvoudige tips voor u op een rij om een schoorsteenbrand te voorkomen.

Laat de schoorsteen vegen

Een schoorsteenbrand ontstaat over het algemeen doordat aanslag op de schoorsteenwand vlam vat. Deze aanslag kan roet zijn of creosoot, een brandbare teerachtige vloeistof. Daarom is het aan te raden om tenminste één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen zodat het rookkanaal weer schoon wordt en de lucht makkelijker afgevoerd kan worden. Hierdoor voorkomt u ook dat er giftige en/of schadelijke gassen in de woonkamer terechtkomen.

Gebruik goed hout

Niet alle houtsoorten zijn geschikt om op het vuur te gooien. Hout voor in de open haard moet schoon en droog zijn. Stook dus geen hout dat net gekapt is en nog vochtig is. Bewerkt resthout, bijvoorbeeld van een oude geverfde kledingkast, is eveneens niet geschikt voor de open haard. Tot slot wordt ook het gebruik van naaldhout sterk afgeraden vanwege de hars die verkleefd met de kachelpijp.

Zet zand of zout klaar

Er is altijd een risico dat het misgaat. Zorg daarom dat er zand of zout klaarstaat om het vuur mee te doven. Gebruik geen water. Hierdoor kan er namelijk een ontploffing ontstaan. Bovendien zorgt water voor een enorme rookontwikkeling in de woning. Natuurlijk is het ook aan te raden een brandblusser binnen handbereik te houden.

Advies over uw verzekeringen

Meer tips en informatie over wat te doen als u toch brand hebt vindt u op deze pagina van de Brandweer: www.brandweer.nl/brandveiligheid/kachel-en-schoorsteen. Voor tips en advies over uw verzekeringen kunt u natuurlijk bij ons terecht. De schade naar aanleiding van een brand kan flink oplopen. Het is belangrijk dat u goed verzekerd bent.