Diefstal van geheimen en sabotage door eigen medewerkers

Diefstal van geheimen en sabotage door eigen medewerkers

Vrijdag 4 oktober 2019

Diefstal van geheimen en sabotage door eigen medewerkers

Cybersecurityproblemen gaan over meer dan enkel malware, hacking en virussen.  Het kan ook flink verkeerd lopen in de machinekamer van het bedrijf zelf. Dat komt meestal door onhandigheid of nalatigheid. Maar soms is er sprake van kwade opzet.

Twee miljard bestanden

Collega's, zakenpartners of belangrijke leveranciers die er met geheimen vandoor gaan of bedrijfsprocessen saboteren: het zijn volgens cyberdeskundigen enkele van de grootste veiligheidsrisico's die bedrijven lopen. In 2018 zijn er vijf miljard bestanden gestolen of gecompromitteerd, schat de gespecialiseerde analist Risk Based Security. Ruim twee miljard bestanden werden ontfutseld vanuit bedrijven zelf. De schade van dergelijke aanvallen kan in de miljarden lopen.

Kijk uit voor medewerkers

In het artikel Kijk uit voor je collega van het FD worden meerdere voorbeelden gegeven van schade door digitale diefstal van medewerkers. Zowel nationaal als internationaal. In het artikel komt ook de rol van de cyberverzekering aan bod. Bedrijven kunnen zich indekken tegen digitale bedreigingen door een cyberverzekering af te sluiten. Ook als die bedreiging afkomstig is van een (oud-)medewerker.

Artikel over diefstal bedrijfsgegevens FD