Diefstal auto-onderdelen neemt toe

Diefstal auto-onderdelen neemt toe

Maandag 12 november 2018

Diefstal auto-onderdelen neemt toe

Het aantal gestolen voertuigen  is in de afgelopen tien jaar afgenomen van 48.000 naar 8.000 auto’s. Het aantal gestolen voertuigen nam dus drastisch af, maar criminelen hebben het nu vaak gemunt op auto-onderdelen. De handel in auto-onderdelen is jaarlijks goed voor ruim 300 miljoen euro.

Methode 1: inbraak via op afstand bedienbare autosleutel

De laatste jaren worden auto-onderdelen vaak gestolen door gebruik van een op afstand bedienbare autosleutel. Door de communicatie van de auto met de sleutel op te pikken en te herhalen met een eigen antenne, ontgrendelen dieven het voertuig, terwijl de sleutel niet in de buurt van de auto is. Zo kan het signaal vanaf de oprit waar een auto staat naar de voordeur worden verlengd, zodat de auto denkt dat de sleutel in de buurt is. Overigens heeft keuringsinstantie voor autobeveiliging Kiwa SCM onlangs laten weten vanaf volgend jaar auto’s met een onveilig ‘keyless entry-systeem’ af te keuren.

Methode 2: inbraak auto via dak

Een nieuwe trend die door de media wordt gesignaleerd is het openknippen van het dak. Om het alarm te omzeilen maken dieven met een ijzerschaar een gat in het dak. Vervolgens wordt een ruitje vernield om het portier te openen. Niet alleen raken de slachtoffers airbags en navigatie kwijt, ook zijn er hoge kosten om het dak te repareren.