Dekking aansprakelijkheidsverzekering in het buitenland

Dekking aansprakelijkheidsverzekering in het buitenland

Woensdag 19 juli 2017

Dekking aansprakelijkheidsverzekering in het buitenland

Op vakantie, dan denkt u natuurlijk aan de reisverzekering. Heel verstandig, maar weet u ook wat de dekking van uw aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is in het buitenland? Wat als u op vakantie in het buitenland per ongeluk schade aan een persoon of andermans spullen veroorzaakt? De dekking kan afwijken van de dekking in Nederland. Het is dan ook altijd verstandig om dit te controleren.

Werelddekking aansprakelijkheidsverzekering

De AVP die u in Nederland hebt afgesloten, is in principe ook geldig tijdens een buitenlandse reis (werelddekking). Veroorzaakt u per ongeluk schade aan andere personen of andermans spullen? Dan zal de verzekeraar, net als in Nederland, de schade in behandeling nemen. Niet alle Nederlandse aansprakelijkheidsverzekeraars bieden wereldwijd dezelfde dekking. Reist u bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten of Canada? Dan kan het voorkomen dat bepaalde verzekeraars een lager verzekerd bedrag hebben opgenomen. Dit komt door de hoge claimcultuur die er in deze landen heerst.

Gehuurde spullen

Gehuurde spullen vallen nooit onder uw aansprakelijkheidsverzekering. Huurt u tijdens uw vakantie in binnen- of buitenland bijvoorbeeld een fiets? Dan is schade die u aan de fiets veroorzaakt niet verzekerd op de AVP. Vaak kunt u ter plaatse een aparte tijdelijke verzekering afsluiten, voor het geval er schade mocht ontstaan.

Waarborgsom

Wanneer u schade in het buitenland veroorzaakt waarvoor u aansprakelijk bent, moet u vaak een waarborgsom betalen. Dit om aan de buitenlandse overheid de zekerheid te bieden dat de buitenlandse benadeelde ook daadwerkelijk zijn schade vergoed zal krijgen. De AVP geeft over het algemeen dekking voor deze waarborgsommen. Veelal wel tot een maximaal bedrag en de schade moet natuurlijk wel binnen de dekking van de verzekering vallen. Als de verzekeraar de waarborgsom heeft betaald, moet de verzekerde er voor zorgen dat de verzekeraar deze zo snel mogelijk terugkrijgt wanneer deze wordt vrijgegeven.