De polisvoorwaarden van de autoverzekering: schadevrije jaren

De polisvoorwaarden van de autoverzekering: schadevrije jaren

Dinsdag 9 februari 2021

De polisvoorwaarden van de autoverzekering: schadevrije jaren

Autoverzekeraars geven korting voor schadevrije jaren. De hoogte van deze korting wordt bepaald met de bonus/malusladder. Hoe hoger u staat op deze ladder, hoe lager de premie voor uw autoverzekering

Stijgen of dalen op de bonus/malusladder

Voor ieder schadevrij verzekerd jaar gaat u één trede omhoog (bonus). Maar veroorzaakt u schade, dan valt u vaak meerdere treden terug (malus). Het kan zelfs zijn dat u op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt, waardoor u mogelijk een toeslag op de premie moet betalen. 

Iedere verzekeraar bepaalt zelf de korting voor schadevrije jaren

Iedere autoverzekeraar hanteert zijn eigen korting op de bonus/malusladder. De goedkoopste verzekering kan daarom na één schade weleens een van de duurdere verzekeringen zijn.

Schadevrije jaren voor leaserijders

Heeft u meerdere jaren schadevrij gereden met een lease auto, dan kunt u een verklaring opvragen bij de leasemaatschappij. De verzekeraar is niet verplicht om deze verklaring te accepteren, maar bij recente leaseverklaringen gebeurt dit in de praktijk wel. Werkgeversverklaringen worden meestal niet geaccepteerd.

Schade claimen of zelf betalen?

Heeft u schade, maar gaat het om een laag bedrag? Dan kan het verstandig zijn om de schade zelf te betalen. Zo voorkomt u het verlies van schadevrije jaren en daarmee het stijgen van de premie van de autoverzekering. Bij een laag schadebedrag kan de premieverhoging namelijk hoger uitvallen dan de kosten van het herstel. 

Schadevrije jaren en de no-claimbeschermer

Sommige verzekeraars bieden nog een no-claimbeschermer. Bij het claimen van schade behoudt u dan de opgebouwde korting. Hierdoor gaat de premie na de schadeclaim niet omhoog. Wel gaat u achteruit in schadevrije jaren. Dit is belangrijk als u wilt overstappen naar een andere autoverzekeraar. Want dan telt het werkelijke aantal schadevrije jaren. De premie bij de nieuwe verzekeringsmaatschappij kan daardoor veel hoger uitvallen. 

Eerlijk advies over uw autoverzekering

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor de autoverzekering zodat wij u kunnen adviseren over uw verzekering. Onze adviseurs houden natuurlijk rekening met de bonus/malusladder.

Offerte aanvragen