De hypotheek aanpassen bij een echtscheiding

De hypotheek aanpassen bij een echtscheiding

Vrijdag 14 december 2018

De hypotheek aanpassen bij een echtscheiding

Als jullie uit elkaar gaan en jullie hebben een eigen huis dan komt daar heel wat bij kijken. Zowel op juridisch, financieel en fiscaal vlak. Blijft één van jullie in het huis wonen of gaat het huis in de verkoop? Dat is in dit geval de belangrijkste vraag. Vaak wil één iemand in de huidige woning blijven, maar dit moet dan wel financieel haalbaar zijn.

Als één iemand in de woning blijft: hypotheek aanpassen

Blijft één van jullie wonen in de huidige woning, maar hebben jullie samen een hypotheek? Dan moet diegene het deel van het huis van de ander overkopen. Vervolgens moet de hypotheekverstrekker één van jullie uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Het ontslaan van de hoofdelijke aansprakelijkheid van één van de twee partners betekent dat de volledige hypotheekschuld door de achterblijvende partner moet worden betaald. Het is daarom heel belangrijk goed uit te zoeken of hij of zij de hypotheeklasten kan dragen.

Daarna beoordeelt de bank de situatie meestal als een nieuwe hypotheek. De bank kan bijvoorbeeld opnieuw naar het inkomen kijken van degene die in het huis blijft wonen, maar ook naar de waarde van het huis. De hypotheek aanpassen heeft ook invloed op de hypotheekrenteaftrek.

Als de woning verkocht wordt: overwaarde of restschuld?

Als je de woning verkoopt, dan wordt de hypotheek na de verkoop afgelost. Een belangrijke vraag is of er overwaarde op de woning zit. Als dat zo is, krijg je te maken met de eigenwoningreserve. Die overwaarde kun je gebruiken om een nieuw huis te kopen. Verkopen jullie de woning met verlies, dan houden jullie een restschuld over.

Advies over jouw hypotheek bij een echtscheiding? Maak een afspraak met Freek!

Freek zorgt voor je hypotheek. Dat geldt natuurlijk ook bij vervelende gebeurtenissen, zoals een scheiding. Maak daarom een afspraak met Freek Hypotheek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht. Het eerste gesprek is altijd zonder kosten en verdere verplichtingen. Klik op de link om meer te weten te komen over een vestiging:

Deze blog is geschreven door Ricardo Meijer, hypothecair planner bij Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn.