Minder woninginbraken in 2023

Minder woninginbraken in 2023

Dinsdag 30 januari 2024

Minder woninginbraken in 2023

De dalende trend in het aantal huisinbraken zet door. In 2023 waren er in totaal bijna 23.000 woninginbraken, dat komt neer op 62 per dag. Dat zijn er 5 minder dan in 2022 toen het gemiddelde 67 per dag was. Goed nieuws dus, maar natuurlijk is elke inbraak er één te veel. We geven in dit artikel dus graag nog een paar tips.

Groot verschil met 2012

Het aantal huisinbraken zit vorig jaar op het laagste niveau sinds 2012. In dat jaar ging de politie de misdaadcijfers digitaal bijhouden. Toen waren er nog 92.000 inbraken. Vier keer zoveel dus. Er zijn verschillende factoren die meespelen bij deze forse daling.

  • Mensen investeren meer in preventieve maatregelen. Zoals het versterken van deuren en ramen, het installeren van veiligheidssloten, en het gebruik van buitenverlichting.
  • Nieuwe techniek zoals slimme deursloten en deurbellen met bewakingscamera's maken het makkelijker om je huis te beschermen, ook als je zelf niet thuis bent.
  • Beveiligingssystemen worden steeds geavanceerder en zijn ook steeds toegankelijker voor huiseigenaren.

Let op: de gelegenheid maakt de dief

Eerdere onderzoeken lieten zien dat tachtig procent van de inbraken plaats vindt simpelweg omdat het kan. Mensen geven zelf de gelegenheid door deze fouten:

  1. De voordeur is niet goed beveiligd.
  2. Deuren worden niet op slot gedaan wanneer bewoners de woning (even) verlaten.
  3. Mensen laten geen bewoonde indruk achter als ze 's avonds niet thuis zijn.

Goed hang- en sluitwerk

Het ligt voor de hand, maar goed hang- en sluitwerk werkt het beste in de strijd tegen woninginbraak. Als een inbreker een slot aantreft waar hij te veel tijd aan kwijt is, gaat hij een deur verder. Goed hang- en sluitwerk heeft echter geen toegevoegde waarde als iemand de deur toch niet op slot doet. In de praktijk zijn veel mensen gemakzuchtig. Ze realiseren zich niet dat een inbreker binnen twintig seconden binnen kan zijn.

Advies over verzekeringen