De Europese zorgpas EHIC

De Europese zorgpas EHIC

Woensdag 4 juli 2018

De Europese zorgpas EHIC

De EHIC (European Health Insurance Card) is een Europese zorgpas. Deze zorgpas is erg handig op vakantie binnen Europa of naar Australië. Met deze kaart toont u aan dat zorgkosten gedekt zijn, zodat u de rekening (meestal) niet hoeft voor te schieten. Heel belangrijk is dat u altijd wel eerst contact opneemt met de alarmcentrale.

Let op bij privéklinieken

Let op dat u bij spoed in sommige landen naar een privékliniek wordt vervoerd. De EHIC wordt daar meestal niet geaccepteerd, omdat de kliniek niet in het zorgpakket zit.

Zorgkosten in het buitenland en de reisverzekering

De zorgverzekering kent bepaalde maxima, en dat is lang niet altijd toereikend. Maakt u in het buitenland ziektekosten en kosten voor repatriëring (terugkeer naar Nederland) die niet door uw zorgverzekeraar worden vergoed? Deze kosten worden wel vergoed  met de dekking medische kosten van de reisverzekering. Dat geldt ook voor de hoge zorgkosten in privéklinieken. Let op dat u altijd wel contact opneemt met de alarmcentrale van de reisverzekeraar en zij toestemming hebben gegeven.

Voor elk gezinslid een eigen zorgpas

Het gebruik van de EHIC is niet verplicht, maar wel verstandig. Want met de zorgpas wordt het verkrijgen van medische hulp in het buitenland eenvoudiger. De EHIC is persoonsgebonden. U vraagt de EHIC dus voor elk gezinslid apart aan.

Heeft u de EHIC al aangevraagd?

Soms staat de EHIC al standaard op de achterzijde van de Nederlandse zorgpas. Als dat niet het geval is, kunt u de EHIC gratis aanvragen. Dit kan via de website van uw zorgverzekeraar.