De belangrijkste ontbindende voorwaarden als je een huis koopt

De belangrijkste ontbindende voorwaarden als je een huis koopt

Vrijdag 24 januari 2020

De belangrijkste ontbindende voorwaarden als je een huis koopt

Wanneer je op het punt staat om een huis te kopen, is het verleidelijk om een bod te doen zonder ontbindende voorwaarden. Zeker in de huidige markt. Want de verkoper heeft waarschijnlijk genoeg andere potentiële kopers. Toch is het meestal wel verstandig te bieden met een voorbehoud. Want dat kan je behoeden voor financiële problemen.

Drie dagen bedenktijd

Na het tekenen van een voorlopig koopcontract kan je de eerste drie werkdagen zonder reden van de koop afzien. Daarna loop je het risico op een boete van tien procent van de koopprijs. Wanneer er ontbindende voorwaarden in het contract staan, kan je op basis van die voorwaarden zonder boete afzien van de koop. Ze beschermen jou dus als koper.

Voorbehoud van financiering

Als je een huis koopt, moet je hiervoor meestal geld lenen bij een hypotheekverstrekker. Een hypotheek kun je echter pas afsluiten nadat je het koopcontract hebt getekend. Maar wat als je hypotheekaanvraag wordt afgekeurd? Dan ben je contractueel verplicht het huis te kopen met geld dat je niet hebt. In de praktijk moet je een boete van 10%  van de koopsom betalen.

Daarom is het verstandig een huis te kopen onder voorbehoud van financiering. Dit betekent dat je van de koop kunt afzien als je de financiering niet op tijd rond krijgt. Je hoeft dan geen boete te betalen. Dit voorbehoud is extra belangrijk omdat het acceptatiebeleid bij geldverstrekkers steeds strenger wordt.

Gebruikelijk is een periode van zes weken na aankoop waarin je de gelegenheid krijgt om het financieringstraject bij de hypotheekverstrekker te doorlopen. Lukt dit niet, dan kun je deze periode in goed overleg met de verkopers eventueel verlengen.

Bouwkundig voorbehoud

Met een bouwkundige keuring kom je meer te weten over de technische staat van de woning. De keuring bestaat uit een visuele inspectie. Na de keuring heb je in beeld wat de kosten zijn van noodzakelijke werkzaamheden die nodig zijn om de woning weer in goede staat te krijgen.

In de koopovereenkomst geef je het maximale bedrag van deze werkzaamheden aan. Bijvoorbeeld dat alle noodzakelijke werkzaamheden uit de bouwkundige keuring opgeteld maximaal € 5.000 mogen bedragen. Blijken deze kosten hoger te zijn, dan mag je de koopovereenkomst ontbinden.

Wil je een bod doen? Ga eerst langs bij Freek!

Dit zijn de twee meest voorkomende voorwaarden, maar er zijn er nog meer. Bijvoorbeeld het voorbehoud van de verkoop eigen woning en voorbehoud akkoord gemeente. De adviseurs van Freek kunnen je hier meer over vertellen. We helpen je met het maken van een bewuste keuze over de ontbindende voorwaarden. Maak daarom snel een afspraak. Hieronder vind je onze contactgegevens.