De 6 grootste misverstanden over hypotheken

De 6 grootste misverstanden over hypotheken

Dinsdag 16 mei 2023

De 6 grootste misverstanden over hypotheken

Er bestaan een paar hardnekkige misverstanden over hypotheken. Daardoor denken veel mensen ten onrechte dat een hypotheek niet haalbaar is of hun hypotheek niet goedkoper kan. Daarom helpt Freek Hypotheek graag zes misverstanden de wereld uit.

Misverstand 1: Overwaarde moet je aflossen op je nieuwe huis of op je nieuwe hypotheek

Als je jouw huis verkoopt, is de kans groot dat er overwaarde is. Dat betekent dat de verkoopprijs hoger is dan het hypotheekbedrag wat nog open stond. Het is een misvatting dat je deze overwaarde altijd moet gebruiken voor jouw nieuwe huis. Je hebt een vrije keuze. Het is wel nadelig voor de hypotheekrenteaftrek als je de overwaarde anders gebruikt.

Misverstand 2: Aflossingsvrij lenen mag niet meer

Aflossingsvrij lenen is nog steeds toegestaan. Het kan ook mét hypotheekrenteaftrek als er overgangsrecht is omdat je voor 2012 al een aflossingsvrije hypotheek had. In alle andere gevallen is het wel zonder hypotheekrenteaftrek. Starters mét NHG mogen geen aflossingsvrije hypotheek afsluiten.Het is dus wel minder aantrekkelijk gemaakt, maar toch kan aflossingsvrij nog steeds een goede keuze zijn. Aflossingsvrij mag tot maximaal 50% van de actuele marktwaarde van de woning. Dat kan meer zijn dan de helft van de hypotheek.

Misverstand 3: Een verbouwing kan je niet meer meefinancieren bij je hypotheek

Je kan een verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Door je hypotheek te verhogen krijg je meer budget voor die nieuwe keuken of uitbouw. Het is dan belangrijk dat bepaald wordt wat de marktwaarde van de woning is ná de verbouwing. Op basis van deze marktwaarde kan de hypotheek verhoogd worden. Vaak kan je zo tot 70% van de kosten van de verbouwing financieren met de hypotheek en komt 30% ervan uit eigen middelen.

Misverstand 4: Ik mag mijn woning verhuren en dit heeft geen invloed op mijn hypotheek

Let op: verhuur is nooit toegestaan zonder voorafgaande toestemming van de hypotheekverstrekker. Hier wordt steeds strenger op toegezien. Wil je gaan verhuren? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur. Want met een verhuurhypotheek is het wel toegestaan.

Misverstand 5: (Bijna) met pensioen? Dan is er geen hypotheek mogelijk

Een hogere leeftijd hoeft je echt niet in de weg te zitten bij het verkrijgen of aanpassen van je hypotheek. Als je bijna met pensioen gaat is het inkomen na de pensioendatum leidend. En ook als je al gepensioneerd bent, wordt gekeken naar je huidige en verwachte inkomen en niet naar hoe oud je bent.

Misverstand 6: Als zelfstandig ondernemer is het heel moeilijk een hypotheek te krijgen

Het valt heel erg mee om als zelfstandig ondernemer of zzp’er een hypotheek te krijgen. Als het mogelijk is een bestendig inkomen te bepalen, dan zijn er voldoende aanbieders voor een goede hypotheek. Ook voor mensen die pas kort zelfstandig ondernemer zijn, zijn er steeds meer opties.

Heb je nog een vraag over jouw (toekomstige) hypotheek? Neem contact op met Freek. Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar!