Datalek bij garages verhoogt risico autodiefstal

Datalek bij garages verhoogt risico autodiefstal

Dinsdag 30 maart 2021

Datalek bij garages verhoogt risico autodiefstal

Door een datalek zijn de gegevens van veel autobezitters waarschijnlijk in handen van criminelen gekomen. Het lek komt van een ICT-systeem dat door veel autogarages wordt gebruikt.

Om welke gegevens gaat het?

Behalve om NAW-gegevens gaat het ook om e-mailadressen, kentekens, telefoonnummers en geboortedata. De gegevens worden op een populair hackersforum te koop aangeboden. Criminelen die de gegevens kopen, krijgen toegang tot de locatie van miljoenen voertuigen. Heeft u een auto gekocht bij een garage of een reparatie uit laten voeren? Dan kunnen uw gegevens bij het datalek beschikbaar zijn gekomen.

Verhoogd risico op autodiefstal

Gevreesd wordt dat het datalek leidt tot meer autodiefstal. Doordat zowel de kentekens als adresgegevens beschikbaar zijn gekomen, kunnen criminelen eenvoudig achterhalen waar de interessante voertuigen te vinden zijn.

Is diefstal gedekt op uw autoverzekering?

Met alleen een WA-verzekering krijgt u geen vergoeding bij diefstal van uw voertuig. Diefstal van uw auto, bestelbus of motor is wel verzekerd als u een verzekering heeft met (beperkt) cascodekking. Het is dan belangrijk dat u wel aan de alarm- en beveiligingseisen voldoet. Vooral in de duurdere klasse auto’s kunnen verzekeraars flinke eisen stellen om diefstal te voorkomen.

Advies over uw autoverzekering

Wilt u meer informatie over uw autoverzekering en de beveiligingseisen? Neem contact op met onze particuliere adviseurs. Dit kan via info@vmdkoster.nl of bel 0172 611 116. Wilt u weten of uw autoverzekering beter of voordeliger kan? Vraag dan een offerte aan.

Offerte autoverzekering