Dashcam helpt bij vaststellen toedracht schade

Dashcam helpt bij vaststellen toedracht schade

Woensdag 26 maart 2014

Dashcam helpt bij vaststellen toedracht schade

U heeft ze wellicht al voorbij zien komen op tv of internet: filmpjes van ongelukken die gefilmd zijn vanuit een auto. Dat gebeurt met behulp van een dashcam. Een dashcam is een videocamera die op het dashboard kan worden geplaatst om door de voorruit of achterruit te filmen. Zo’n camera kan handig zijn bij het verhalen van schade.

Voordeel voor de verzekerde

Maakt een verzekerde een verkeersongeval mee? Dan kunnen de beelden van een dashcam helpen om de toedracht vast te stellen. Ze kunnen dienen als bewijsmateriaal om de schade te laten vergoeden door de tegenpartij.

Voordeel voor de tegenpartij

Maar deze beelden kunnen ook nadelig uitpakken. Bijvoorbeeld als de tegenpartij de beelden opvraagt die in de auto van de verzekerde zijn gemaakt. Als deze beelden in het voordeel spreken van de tegenpartij, zullen wij zijn schade vergoeden. In het geval van een schuldschade zal de premie van de verzekerde meestal omhooggaan.

Rechtsgeldigheid

Overigens is er soms onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid van de beelden. De waardering van de bewijskracht van de video is uiteindelijk aan de rechter. Daarbij geldt wel dat videobeelden over het algemeen sterke bewijskracht hebben. Omdat met een dashcam andere weggebruikers worden vastgelegd, zal voor men beeldmateriaal wil publiceren ook stilgestaan moeten worden bij de privacywetgeving.

Buitenland

Het is niet in alle landen toegestaan om gebruik te maken van een dashcam. Zo is het volgens de ANWB verboden in België, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Portugal. Het gebruik wordt afgeraden in Denemarken, Noorwegen en Zwitserland.

Bron: Allianz, 20 maart 2014