Daling autodiefstallen, Toyota blijft het populairst

Daling autodiefstallen, Toyota blijft het populairst

Vrijdag 23 februari 2024

Daling autodiefstallen, Toyota blijft het populairst

In 2023 werden bijna 6.000 personenauto’s gestolen. Met 5.844 gestolen auto’s was er sprake van een lichte daling (-2%). Van de gestolen auto’s werd 47% teruggevonden. Het hoogste terugvindpercentage ooit.

Toyota het meest gestolen

Het populairste merk onder autodieven is opnieuw Toyota (1.166).  Vooral het SUV-type RAV4 was gewild, daarvan verdwenen er 612. De kans dat een RAV4 wordt gestolen is 1 op 63. Bij 83% van de gestolen Toyota ’s betrof een hybride of elektrische uitvoering.

Volkswagen volgt op de tweede plaats bij de automerken met 797. Peugeot staat derde met 366. Hyundai (94) en Alfa Romeo (70) zijn opvallende nieuwe merken die meer gestolen worden. Mercedes blijft met 670 stuks de meest gestolen lichte bedrijfswagen. Deze worden het meest gestolen in Zuid-Holland en Brabant.

Top-5 meest gestolen modellen

  1. Toyota RAV4
  2. Volkswagen Polo
  3. Toyota C-HR
  4. Volkswagen Golf
  5. Fiat 500

Meer auto’s worden teruggevonden

Het terugvindpercentage van gestolen personenvoertuigen is sinds 2019 gestegen van 41% naar 47% in 2023. Onder andere het Aangifteloket Gestolen Voertuigen, waar binnen 30 minuten na de aangifte een voertuig nationaal en internationaal wordt gesignaleerd, heeft een positieve invloed op het terugvindpercentage. De kans op terugvinden is namelijk in de eerste 24 uur het grootste. Ook de sterk toegenomen connectiviteit van jonge voertuigen draagt bij aan een hoger terugvindpercentage.

Afname diefstal, toename verduistering

Maar terwijl het terugvindpercentage stijgt, neemt verduistering toe. Verduistering is een bijzondere vorm van diefstal. Het gaat om voertuigen die zijn geleend, gehuurd of geleased maar niet worden teruggebracht bij de rechtmatige eigenaar. Ook in het buitenland verduisterde voertuigen duiken steeds vaker in Nederland op.

Een verduisterd voertuig hoef je niet te hacken, je krijgt een originele sleutel en soms zelfs een origineel kentekenbewijs. Het geeft criminelen de tijd om ongehinderd door Europa te rijden en het voertuig te verkopen, eventueel met valse of vervalste papieren, aan een nietsvermoedende koper. De lease- of verhuurmaatschappij ontdekt dit vaak pas na enige tijd.

Is je auto goed verzekerd?

Welke verzekering past het beste bij jou en je auto? De adviseurs van VMD Koster helpen met het beantwoorden van deze vraag. We zorgen natuurlijk voor de scherpste premie, maar letten ook op een goede dekking en heldere voorwaarden. Met alleen WA is er bijvoorbeeld geen dekking bij diefstal. Bel voor advies met 0172 611 116 of vul het offerteformulier voor de autoverzekering in.

Offerte autoverzekering