Daling aantal woningbranden, maar risico neemt weer toe

Daling aantal woningbranden, maar risico neemt weer toe

Dinsdag 18 oktober 2022

Daling aantal woningbranden, maar risico neemt weer toe

Goed nieuws: het aantal claims na een woningbrand is vorig jaar gedaald. Verzekeraars zien een afname van 12% (van 67.165 naar 59.011). Preventieve maatregelen zoals het plaatsen van rookmelders spelen hierbij een grote rol. Ook het verbod op zwaar vuurwerk heeft effect, want rond de jaarwisseling waren er veel minder schadeclaims. Maar door de energiecrisis liggen er wel nieuwe risico’s op de loer.

Gemiddelde schadebedrag

In 2019 was het gemiddelde schadebedrag bij woningbranden 3.878 euro. De afgelopen twee jaar daalde dit bedrag. In 2020 was het 3.711 euro en vorig jaar 3.334 euro.

Hoe worden branden in huis veroorzaakt?

  1. Menselijk handelen (47%)
  2. Kortsluiting (13%)
  3. Defecte of slecht werkende apparaten (12%)
  4. Werkzaamheden (9%)
  5. Broei of zelfontbranding (8%)

Nieuwe risico's

Verzekeraars zijn bang voor een stijging van de brandschades thuis. Dat komt omdat de fors gestegen brandstofprijs nieuwe risico’s met zich meebrengt. Op zoek naar goedkopere alternatieven is de verkoop van brandhout en alternatieve elektrische verwarmingstoestellen fors gestegen. En er wordt geëxperimenteerd met kaarsen in kleipotten en verwarmingslampen. Dit kan als je niet oppast slecht uitpakken. Ook Brandweer Nederland wijst op dit gevaar.

Tips om schade met houtkachels te voorkomen