Cyber vormt samen met bedrijfsschade het grootste zakelijke risico

Cyber vormt samen met bedrijfsschade het grootste zakelijke risico

Dinsdag 22 januari 2019

Cyber vormt samen met bedrijfsschade het grootste zakelijke risico

In de nasleep van een aantal grote datalekken en privacy schandalen, fikse IT-storingen en de invoering van de AVG, zijn cyberrisico’s een topprioriteit voor bedrijven in 2019. Volgens de Allianz Risk Barometer 2019 worden cyberincidenten (37%) samen met bedrijfsschade (37%) wereldwijd als de belangrijkste bedrijfsrisico’s gezien.

Internationaal onderzoek naar zakelijke risico’s

De cijfers komen naar voren uit jaarlijks onderzoek naar internationale bedrijfsrisico’s onder 2.415 experts uit 86 landen. Allianz geeft aan dat dit voor het eerst is dat cyberrisico’s zo hoog worden ingeschat door bedrijven. Klimaatverandering en een gebrek aan goed opgeleide werkkrachten zijn internationaal de grootste stijgers.

Bedrijfsonderbreking is voor Nederlandse bedrijven het grootste risico

Met 56% van de respondenten blijft bedrijfsschade, internationaal bekend als Business Interruption (BI), het voornaamste gevaar wat het bedrijfsleven in Nederland bezighoudt. Cyberincidenten en aanpassingen in voorschriften en wetgeving volgen in Nederland op plaats twee en drie. De volledige top-10:

  1. Bedrijfsschade 56%
  2. Cyberincidenten 32%
  3. Aanpassingen in voorschriften en wetgeving 28%
  4. Natuurrampen 28%
  5. Nieuwe technologieën 24%
  6. Klimaatverandering/toenemende vitaliteit weer 20%
  7. Brand, explosie 20%
  8. Schade aan reputatie of meerwaarde 16%
  9. Marktontwikkelingen 16%
  10. Tekort aan geschoolde medewerkers 12%

Het belang van risicobeheer

Heeft u de risico's die uw bedrijf loopt goed in beeld? En hoe gaat u met deze risico's om? Kunt u de risico's zelf dragen als er iets gebeurt? Om de continuïteit van uw onderneming te waarborgen, is het belangrijk om bewuste keuzes te maken. U moet besluiten welke risico's u zelf draagt en welke risico's u met een verzekering wilt afdekken. Wij helpen u daarbij. Maak daarom eens een vrijblijvende afspraak met één van onze risicomanagers.

Advies van VMD Koster? Vul het offerteformulier in