Coronavouchers kennen geen vervaltermijn

Coronavouchers kennen geen vervaltermijn

Woensdag 27 januari 2021

Coronavouchers kennen geen vervaltermijn

Vorig jaar werden door het coronavirus veel vakanties en andere reizen geannuleerd. Vaak kregen de mensen daarvoor een voucher. Deze mensen maken zich nu zorgen omdat de vervaltermijn van hun coronavoucher dichterbij komt. Veel van de in afgelopen maart uitgegeven vouchers voor geannuleerde reizen en vluchten verlopen volgens reisorganisaties na één jaar. Maar dat klopt niet volgens voucherplatform Checkkie.nl.

Recht op teruggave van de reissom

De vouchers zijn aan reizigers aangeboden omdat hun reis werd geannuleerd door de reisorganisatie. In die situatie behouden consumenten recht op teruggave van de reissom omdat de dienst (de reis) niet is geleverd. Er is geen regelgeving die aan deze vouchers een vervaltermijn van één jaar verbindt. Dat geldt voor vouchers van vliegtickets, pakketreizen én voor vakantieparken en evenementen.

Garantie SGR vervalt wel na een jaar

De vouchers die vallen onder de garantie van SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) moeten binnen een jaar minus één dag worden uitbetaald als consumenten geen gebruik willen maken van vouchers. Na afloop van één jaar worden vouchers niet meer gedekt door het SGR fonds. Consumenten zijn dan hun geld kwijt als hun vouchers niet zijn verzilverd en de reisorganisatie alsnog failliet gaat.

Nu de lockdown in veel landen is verlengd, pleit Checkkie.nl ook voor verlenging van de SGR-garantie. Consumenten hebben de zekerheid dat zij hun geld terugkrijgen en de reisbranche zorgt ervoor dat er geen run komt om de vouchers te gelde te maken.

Juridische hulp bij tijdens de coronacrisis

Checkkie.nl is een initiatief van rechtsbijstandverzekeraar DAS en Aviclaim om de consumenten en organisaties juridisch bij te staan bij contractuele zaken gedurende de coronaperiode. Het doel van het platform is om consumenten en bedrijven kosteloos zo goed mogelijk te informeren over hun rechten en plichten.