Ondernemen vanuit de eigen woning

Ondernemen vanuit de eigen woning

Maandag 8 februari 2021

Ondernemen vanuit de eigen woning: aan welke voorwaarden moet u voldoen?

Veel zzp'ers ondernemen vanuit de eigen woning. Geldt dit ook voor u? Dan zijn er enkele voorwaarden waar u aan moet voldoen. In deze blog licht ik vier belangrijke aandachtspunten toe:

  1. Het bestemmingsplan bij de gemeente
  2. Huur- en hypotheekovereenkomst
  3. Aftrekposten
  4. Verzekeringen zakelijk en privé

1. Het bestemmingsplan bij de gemeente

Controleer bij de gemeente of u toestemming heeft om het bedrijf aan huis te beginnen. Vaak is het afhankelijk van het soort onderneming. Bent u accountant, advocaat of journalist? Dan is het vaak geen probleem. Wilt u als kapster of schoonheidsspecialist aan de slag en krijgt u regelmatig klanten over de vloer? Dan kan het lastiger zijn om toestemming te krijgen. 

Voorwaarden die de meeste gemeentes hanteren

  • De werkruimte mag maximaal 1/3 van de gehele woning innemen.
  • Het bedrijf mag niet voor overlast zorgen voor de buren, bijvoorbeeld door extra verkeer of geluidsoverlast.
  • Over het algemeen is het niet toegestaan personeel vanuit de woning te laten werken.
  • De ruimtelijke uitstraling van de woning mag niet veranderen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan uitgebreid reclame te maken op de gevel van de woning.

2. Huur- en hypotheekovereenkomst

Heeft u de nieuwe woning speciaal gekocht met bedrijfsruimte en de hypotheek dus deels voor de onderneming afgesloten? Houd dan rekening met de bepalingen in de hypotheekovereenkomst. De adviseurs van Freek Hypotheek kunnen u hier meer over vertellen.

Huurt u de woning? Bekijk dan in de huurovereenkomst of het is toegestaan een deel van de woning te gebruiken voor uw bedrijf.

3. Aftrekposten

Ondernemen vanuit de eigen woning betekent dat u mogelijk in aanmerking komt voor kostenaftrek. Denk aan de kosten voor de werkruimte of de inrichtingskosten. Geldt dit ook voor u? Dat kunt u bekijken op de website van de Belastingdienst.

4. Verzekeringen zakelijke en privé

Vanuit de eigen woning te ondernemen heeft invloed op uw woonverzekeringen. Sommige woonverzekeringen verzekeren de inventaris van uw bedrijf bijvoorbeeld maar tot een bepaald bedrag. In andere gevallen zijn alleen privébezittingen meeverzekerd. Dan is het verstandig om een aparte verzekering voor uw bedrijfsinventaris af te sluiten.

Zorg dat u de juiste verzekeringen afsluit. Zowel zakelijk als privé. Mijn collega's en ik helpen u hier graag bij, bel 0172 611 116 voor een afspraak of vul onderstaand contactformulier in.