Ceo-fraude bij een IT-bedrijf

Ceo-fraude bij een IT-bedrijf

Woensdag 17 januari 2018

Ceo-fraude bij een IT-bedrijf

Bij ceo-fraude gaat het om mailtjes van criminelen aan de financiële afdeling van een bedrijf, zogenaamd uit naam van de ceo. Daarin wordt gevraagd snel een groot bedrag over te maken naar het buitenland. Maar daar trappen de financiële mensen bij uw bedrijf niet in. Toch?

Ceo-fraude in de praktijk

In het FD van 13 januari stond een artikel met de titel ‘Om je kapot te schamen’. Daarin wordt beschreven hoe een IT-bedrijf werd opgelicht door middel van ceo-fraude. Een leuk geschreven en leerzaam artikel. Want de ceo en cfo van het bedrijf waren er van overtuigd dat zij zich geen zorgen hoefden te maken over deze vorm van cybercrime. Maar ze ontdekten hoe snel het kan gaan en hoe groot de problemen zijn als het (bijna) fout gaat.

Cybercriminelen worden steeds creatiever

De criminelen achter ceo-fraude maken volop gebruik van de menselijke psychologie: we willen elkaar vertrouwen en zijn vaak bang voor autoriteit. Het is een van de meest voorkomende voorbeelden van internetcriminaliteit in het bedrijfsleven. Vrijwel altijd zijn de slachtoffers het geld ook echt kwijt.

Cyberverzekering voor bedrijven

Voor de meeste bedrijven is het verstandig een verzekering af te sluiten tegen de financiële gevolgen van cybercriminaliteit. Criminelen worden steeds slimmer en handiger, waardoor het risico steeds groter wordt. Bij een cyberverzekering is ook veel aandacht voor preventie. Een goede cyberverzekering mag daarom niet meer ontbreken.