Boete voor onverzekerde auto die niet meer wordt gebruikt

Boete voor onverzekerde auto die niet meer wordt gebruikt

Dinsdag 16 mei 2017

Boete voor onverzekerde auto die niet meer wordt gebruikt

Motorvoertuigen moeten verplicht verzekerd worden voor wettelijke aansprakelijkheid. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Het komt nu echter vaak voor dat een voertuig niet meer gebruikt wordt, maar toch een boete krijgt.

Opsporen van onverzekerde voertuigen sinds 2011

In 2011 is de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) gewijzigd. Sindsdien wordt er elke vier maanden een volledige vergelijking gemaakt tussen het kentekenregister en het verzekeringsregister. Als een kenteken wel geregistreerd is, maar niet verzekerd, volgt een boete. Onderzoek van De Correspondent toont aan dat in de periode na 2011 al voor 422 miljoen euro aan boetes zijn opgelegd aan eigenaren van onverzekerde voertuigen. Daarbovenop komt nog een bedrag van 448 miljoen aan aanmaningen, wanneer de boete niet of te laat wordt betaald.

Kenteken ook afmelden bij het RDW

Het aantal onverzekerde voertuigen daalde van 250.000 naar 50.000. Maar volgens het onderzoek is een groot deel van de 50.000 onverzekerde voertuigen niet meer in gebruik. Mensen melden het voertuig wel af bij de verzekeraar, maar vergeten het kenteken te schorsen of af te melden bij de RDW. Vervolgens krijgen ze een boete. Om beroep aan te tekenen, moeten ze de boete eerst betalen.