Tien redenen om aan uw pensioenopbouw te werken

Tien redenen om aan uw pensioenopbouw te werken

Woensdag 7 oktober 2015

Tien redenen waarom u zich wel in uw pensioenopbouw moet verdiepen

Als onafhankelijke pensioenadviseur volg ik natuurlijk alle ontwikkelingen over pensioenopbouw. De afgelopen jaren waren er veel wetswijzigingen en het sleutelwoord daarbij was versobering. Voor alle Nederlanders worden de mogelijkheden om pensioen op te bouwen beperkt en iedereen die nu nog werkt of gaat werken krijgt pas later zijn AOW. Juist daarom is het zo belangrijk om te bekijken of uw pensioenopbouw nog op koers ligt. En toch doen we het niet. Waarom? Hieronder geef ik u tien redenen waarom het belangrijk, zo niet essentieel is om nu naar uw pensioenopbouw te kijken. Als u nog iets wilt bijsturen, is nu het moment. Als het pensioen bijna voor de deur staat bent u te laat.

Liever tandarts of belastingaangifte dan pensioen bekijken

Onderzoeken naar het gebrek aan interesse in het pensioen laten bijna hilarische resultaten zien. Zo wees in juni van dit jaar een onderzoek van Nationale-Nederlanden uit dat “Ruim zeven van de tien Nederlanders liever een belastingaangifte invult of zelfs naar de tandarts gaat dan een pensioenoverzicht bekijkt. De belangrijkste reden om ons niet te verdiepen in ons pensioen is dat het saai en ingewikkeld is, aldus het onderzoek van Nationale-Nederlanden. Bovendien weet 44% van de Nederlanders ook niet waar hij of zij moet beginnen. Jongeren blijven pensioen vooral zien als iets voor de toekomst."

En daarmee zijn we er nog niet: Volgens het onderzoek is maar liefst 36% niet op de hoogte van de diverse pensioenpolissen die zijn opgebouwd bij verschillende werkgevers en bijna de helft van de ondervraagden kent de bijbehorende bedragen niet.

Pensioen is minder ingewikkeld dan u denkt en de informatie is beter toegankelijk

Toch ben ik er van overtuigd dat ik u zover krijg om eens na te gaan hoe uw pensioen ervoor staat. Pensioen is namelijk niet zo ingewikkeld als u denkt en bovendien ligt de informatie steeds meer voor het oprapen. In deze onzekere tijd met zijn talloze veranderingen en aanpassingen kunt u het zich eigenlijk niet permitteren om uw pensioenopbouw niet nauwkeurig te volgen. Het zou toch zonde zijn als u er later achter zou komen dat u de kans hebt laten liggen om met noodzakelijke aanpassingen te komen. Ik heb hieronder nog even de belangrijkste argumenten om nu naar uw pensioenopbouw te kijken op een rij gezet.

10 redenen om uw pensioenopbouw tegen het licht te houden

  1. mijnpensioenoverzicht.nl biedt een schat aan informatie over uw pensioenopbouw. Hoeveel AOW en pensioen heeft u opgebouwd? Wat is mijn te bereiken pensioen? Wat krijgen mijn nabestaanden als ik overlijd? Die vragen wilt u toch ook kunnen beantwoorden?
  2. Van uw pensioenuitvoerder krijgt u jaarlijks een UPO (Uniform PensioenOverzicht) met de belangrijkst informatie over uw huidige pensioenregeling. Zo krijgt u meer inzicht in wat u nu opbouwt.
  3. Een adviseur kan voor u een pensioenverkenning en persoonlijke berekening maken aan de hand van uw UPO en mijnpensioenoverzicht.nl. Dan krijgt u helemaal een helder beeld!
  4. Mogelijk kunt u invloed uitoefenen op de hoogte van uw pensioenopbouw binnen de pensioenregeling. Denk bijvoorbeeld aan beleggingskeuzes. Misschien ook wilt u meer of minder risico lopen.
  5. Uw pensioenopbouw is niet alleen voor uzelf. Als u overlijdt wilt u ook dat uw nabestaanden verzorgd achter blijven.
  6. De uiteindelijke pensioenuitkering valt vaak tegen als mensen er niets aan doen, vier op de tien mensen moeten soberder gaan leven. Die situatie wilt u toch vermijden?
  7. Misschien komt u er na bestudering van de pensioenopbouw achter dat er noodzaak is om bij te sparen. Dan kunt u daar beter tijdig mee beginnen.
  8. De AOW-leeftijd loopt op en dat heeft invloed op uw toekomstplannen.
  9. Als u bijna uw pensioenleeftijd bereikt, moet u zich oriënteren op de vraag hoe u de maximale pensioenuitkering krijgt. Wist u dat u zelf op zoek kunt gaan naar de maximale pensioenuitkering?
  10. Bij alles geldt: probeer bij te sturen voordat het te laat is. U heeft het verdiend om straks na uw werkzame leven te genieten van een goed pensioen? Gun uzelf daarom die mogelijkheid!

Waar begint u mee?

Blijft over de vraag waar u het beste kunt beginnen. Ik zou zelf beginnen met inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl en daarna mijn UPO raadplegen. Begrijpt u dan wat u te wachten staat? Als u er niet uitkomt staan wij graag voor u klaar. Ook als u behoefte heeft aan persoonlijk financieel advies. Wij zijn u dan graag van dienst!